Bypaviljongen får sin debut når årets pepperkakeby åpnes den 29. november. Da blir det nye bygget stående på Torgallmenningen til over nyttår.

Deretter skal paviljongen kunne brukes til en rekke ulike kulturarrarangementer og andre tilstelninger, både i Bergen og ellers på Vestlandet. Når den ikke er i bruk kan den plukkes fra hverandre og settes på lager.

– Festspillene har allerede meldt sin interesse, og aktører som Musica Nord og Nattjazz synes også det er spennende, sier Steinar Kristoffersen, daglig leder i Bergen Sentrum AS.

Konserter er bare ett av bruksområdene Kristoffersen ser for seg. Paviljongen kan brukes til alt fra teaterforestillinger til aktivitetshus for Sommer Bergens ungdomsarrangementer på Festplassen i sommerferien.

Ikke på Torget Og om kulturbyråd Henning Warloe får det som han vil kan paviljongen også erstatte valgbodene som fyller Torgallmenningen annethvert år under valgkampen.

– Å plassere partienes valgboder inn i paviljongen ville være et estetisk syvmilssteg i forhold til de lurvete bodene vi har nå, sier Warloe.

Men å bruke paviljongen som en permanent løsning på det problematiske Fisketorget er ikke aktuelt.

– Jeg ser ikke bort fra at modulene kan settes opp på Torget i forbindelse med arrangementer, men det blir i så fall midlertidig, understreker han.

Langsiktig investering Paviljongen har en beregnet pris på ca. 7 millioner kroner. Hvis bystyret følger Warloes anbefaling vil Bergen Kommune bidra med 4 millioner, og de resterende midlene hentes fra private sponsorer og organisasjoner. Driftsutgiftene skal etter planen dekkes gjennom utleie av paviljongmodulene til ulike arrangementer.

– Vi jobber fremdeles med finansieringen, men vi kommer i mål, lover Kristoffersen

– Dette er en langsiktig investering som kan brukes i 15-20 år fremover, og det er et kvalitetsalternativ til partyteltene som ofte settes opp i forbindelse med arrangementer, fortsetter han.

Byggesett Paviljongen er utformet av arkitektkontoret 3RW, og består av fire moduler som kan brukes samlet eller hver for seg – eller bygges ut med flere moduler om det skulle bli nødvendig. Den har et areal på nesten 400 kvadratmeter når alle modulene er satt sammen.

De bærende konstruksjonene er i aluminium, mens hovedmaterialet er et amerikansk plastmateriale som aldri før vært brukt i Skandinavia.

– Materialet er veldig lett og veldig sterkt, sier Sixten Rahlff hos 3RW. Det unike med det er at det gir fullgod isolasjon samtidig som det slipper lys både ut og inn.

Hva synes du? Si din mening.

MODULER: Paviljongen er satt sammen av fire moduler som kan brukes hver for seg eller samlet, avhengig av plassbehov.
MODELL: Sixten Rahlff fra 3RW Arkitekter med en modell av den nye Bypaviljongen. Det ferdige bygget blir 36,8 meter langt og 16 meter bredt.
Rune Berentsen