To milliarder kroner har eierne Coop, Profier AS og Finansgruppen Eiendom tenkt å investere i myrområdet som ligger mellom Vestlandshallen, Ikea og Ulset Vest. Nå er reguleringsplanen klar, etter tre års arbeid.

Planene er delt inn i en boligdel og en næringsdel. Det første som skal bygges, er et næringsbygg på rundt 20.000 kvadratmeter. Der kommer Coop Obs hypermarked, vis-à-vis dagens Ikea.

— Nå har vi Obs-varehus på Lagunen og på Sartor. Vi har ventet tålmodig på muligheten til å bygge i Åsane, og nå håper vi på byggestart neste vinter, sier Øystein Kahrs i Coop Hordaland BA.

1000 parkeringsplasser

Senere skal ytterligere 20.000 kvadratmeter med detaljhandel og kontor fylles. Reguleringsplanen legger opp til rundt 1000 nye parkeringsplasser i området. 900 av dem kommer i parkeringskjeller under Obs-bygget.

Allerede i dag tetter trafikken seg til rundt Åsane Senter. Med nytt Ikea-bygg på Nyborg, en planlagt utvidelse av Åsane Senter og mulig utbygging av det såkalte Felt C på andre siden av motorveien, er det mange som frykter det totale trafikkaos i fremtiden.

— Det er først og fremst i sør og nord det er trafikkproblemer. Vi har lagt inn to store rundkjøringer i vår plan, som vil lette tilkomsten kraftig. Dessuten er det planer om firefelts vei frem til det nye Nyborg-krysset. Også Hesthaugveien vil bli utvidet, svarer Gaute Henriksen i Profier.

Kahrs mener en fortetting ved Åsane senter vil gjøre bydelen mindre bilbasert, siden det blir lettere å gå mellom varehusene.

Park langs kanalen

Myr- og jordbruksområdet ved Vestlandshallen skal bebygges av boligblokker opp til syv etasjer, og blir et nærmest bilfritt område. Det er lagt vekt på gang- og sykkeltraseer gjennom området. Dagens heller beskjedne dreneringskanal Ulsetlona skal utvides og få promenade og grøntområde.

— Det vil gi 6500 kvadratmeter med park gjennom området, rundt 20 meter bredt, sier Heidi Havelin i Opus, som har utarbeidet reguleringsplanen.

Midt i boligområdet skal kanalen omkranse et torg med et lavt næringsbygg.

— Der kan det komme servering eller treningssenter. Den varierte arkitekturen og møtestedene i boligområdet var det vi falt for i arkitektkonkurransen, sier Henriksen.

Droppet 14 etasjer

Han røper at arkitektene opprinnelig så for seg enda mer variasjon, med opptil 14 etasjers høyblokker.

— Men det ville bryte med kommunedelplanen, og vi valgte å ikke ta den kampen med kommunen, sier han.

Henriksen er opptatt av utbyggerne tenker langsiktig, men at dette er mer enn løse vyer.

— Dette er ikke et luftslott. Vi vil bygge dette, og har samarbeidet tett med kommunen for å unngå konflikter om utbyggingen, sier han.

Reguleringsplanen skal nå til offentlig høring. Utbyggerne håper på politisk behandling til sommeren.

Hva mener du om planene for Åsane? Diskuter saken under!