Mandag starter rettssaken mot fire nigerianske menn og en kvinne. Totalt er de tiltalt for innførsel av mer enn ni kilo heroin, salg av nær åtte kilo og heleri av over fem millioner kroner som politiet mener er tjent på narkosalg.

Statsadvokaten mener de har drevet organisert narkovirksomhet, og har tiltalt dem etter den såkalte mafiaparagrafen. Strafferammen for de fire mennene, som har de alvorligste tiltalepunktene mot seg, er dermed på 20 års fengsel.

**Les også:

Hovedtiltalte nekter skyld**

Heroinegg i magen

  1. september 2009: Opprullingen av rekordsaken starter da en nigeriansk mann går av kveldsflyet fra Amsterdam. I magen har han nær ett kilo heroin.

Politiet mistenker raskt at mannen er kurér, og at andre venter på stoffet han har med seg. På telefonen hans finner de et telefonnummer som de mener kan tilhøre mannens kontakt i mottakerleddet. Eieren bor i Oslo.

Etterforskerne setter i gang avlytting, og får inntrykk av at personen de hører i andre enden driver narkoomsetning i stor stil.

Ved hjelp av trafikkdata finner de frem til området der mannen holder til. Så setter de i gang spaning. De finner mannen, en nigeriansk 29-åring, og følger etter ham til en leilighet i Oslo.

Politiet slår til idet 29-åringen er på vei ut av boligen. På seg har han en mindre mengde heroin — og telefonen politiet har avlyttet.

**Les også:

Krever fem mill. inndratt i kokainsak**

— Millioner til utlandet

Inne i leiligheten finner etterforskerne to andre nigerianske menn, 1,3 kilo heroin og mer enn 200.000 kroner i norsk valuta og i euro .

Mannen som står som leietaker av leiligheten, er ikke til stede, men blir pågrepet og siktet en måneds tid senere.

I mellomtiden viser politiets undersøkelser av den 29-årige antatte hovedmannens telefon også at han har hatt mye kontakt med en 36 år gammel nigeriansk kvinne. Et valutasøk viser at hun har dels vekslet og dels sendt ut av landet over 4,5 millioner kroner.

— Vi mistenker at hele eller deler av det beløpet stammer fra narkotikasalg, og at hun har opptrådt på oppdrag fra 29-åringen, sier politiadvokat Rudolf Christoffersen ved Hordaland politidistrikt.

Lignende søk for de andre siktede i saken avslørte også veksling og overføring av ytterligere en halv million kroner. Overføringene har gått til blant annet Nigeria, Nederland, Libya og Italia. Pengene som er vekslet til euro, mener politiet også er fraktet ut av landet. Avlytting i saken har også avdekket at de tiltalte har hatt kontakter i flere andre europeiske land.

Dette er den største heroinsaken vi har hatt. Statsadvokat Benedicte Hordnes

Solgte videre til Bergen

Til tross for at alle de tiltalte har holdt til i Oslo, mener politiet at saken har tilknytning til Bergen. Minst 150 gram heroin skal ha blitt solgt til en kontakt som driver omsetning her.

Ved hjelp av materiale fra telefonavlytting, oversikt over pengeoverføringer og forklaringer i saken, mener påtalemyndigheten nå at de kan bevise at de tiltalte har innført store mengder heroin i tillegg til det som ble funnet i leiligheten.

— Dette er den største heroinsaken vi har hatt i Hordaland noensinne, dobbelt så stor som den nest største. Der fikk hovedmannen 12 års fengsel. Vi vil nok legge oss på en strengere påstand enn det for hovedmannen i denne saken, sier statsadvokat Benedicte Hordnes.

I tillegg vil hun trolig kreve inndragning av utbytte fra virksomheten.

**Les også:

Stort heroinbeslag i Bergen**