— Ja. Det var jeg som lagde spillet. Jeg har forstått at det ikke lenger er mulig å holde hemmeligheten skjult for BTs gravende journalister, sier Ap-rådgiver Karina Asbjørnsen.

Ville ikke svare

Det skulle gå nærmere ett døgn fra spillet ble funnet, til spillmakeren var ringet inn.

Bevismaterialet ble til slutt for overveldende for Asbjørnsen. Hun velger nå å legge kortene på bordet.

Jakten på spillmakeren begynte umiddelbart etter at BT fikk høre om det mystiske funnet i rådhusets andre etasje onsdag.

HEMMELIGHETSFULL: BT fikk tidlig nyss om at Karina Asbjørnsen kunne stå bak spillet, men hun ville ikke si noe om saken onsdag kveld.

En av de mistenkte var den nå avslørte Asbjørnsen. I en kort meldingsutveksling på Twitter onsdag, fikk hun følgende melding fra BTs journalist:«Hei og god kveld. Kunne du tenke deg å tilstå på forsiden av bt.no før vi går av kveldsvakten? Mvh Ove Sjøstrøm.»

«Synes saken er utmerket slik den står jeg. God kveld til deg også!» svarte Asbjørnsen.

Kontaktet skriftekspert

Slik sto saken helt til vi fant håndskrevne notater avbildet på Asbjørnsens Instagramkonto.

Her ble all tvil skjøvet til side. Håndskriften var lik. Helt lik.

Det slår også skriftgransker Reidun Wilhelmsen fast med stor sikkerhet. Hun fikk torsdag tilgang til både Instagram-bildet og et bilde av Bybanen-spillet.

Wilhelmsen har jobbet blant annet syv år i Kripos med skriftgransking og dokumentundersøkelser. De siste 18 årene har hun jobbet for seg selv med skriftsammenligning.

«Er ganske sikker på at det er den personen jeg har fått skriftprøver fra som har laget dette spillet. Morsomt! Er det årets julegave på spillfronten?», skriver Wilhelmsen i en tilbakemelding til BT på mail.

På telefon utdyper hun:

— Det er ikke mange bokstaver som er veldig karakteristiske. Det er mer det at det er mange bokstaver som stemmer overens. Jeg ville ikke vært redd for å gå i retten, hvis det var en slik sak, og si at dette sannsynligvis dreier seg om samme person, sier hun.

Mange opptatt av spillet

Saken er blitt delt og omtalt på sosiale medier i stort omfang det siste døgnet. Spillmakeren er litt overrasket over responsen.

-Ja. Jeg trodde den vanvittige nerdete humoren vi har i andre etasje på rådhuset - som stort sett handler om offentlige utredninger, nye ideer og bedre løsninger og om hvorvidt valgfrihet er frihet osv. - ikke var morsom for andre enn oss. Så at Bybanen-spillet skulle slå an utenfor rådhuset, det hadde jeg ikke trodd, sier Asbjørnsen.

— Det var ikke lett å finne en rød politisk tråd i spillet. Var det bevisst fra din side for å skjule din Ap-identitet?

— Forklaringen på det er enkel. Det var et tverrpolitisk prosjekt med stor oppslutning.

— Så alle partiene var involvert?

— Det startet på mitt initiativ, og du har rett i at det er min håndskrift, men jeg må få berømme to rådgiverkolleger: Petter Krogh Nilsen fra Høyre og Ole Hallvard Dyrbekk fra Byluftlisten.

Ville rense luften

— Jeg vil spesielt trekke frem Nilsens undervurderte kreative evner. Det viser seg at selv høyrefolk har selvironi, sier Asbjørnsen.

Ifølge Asbjørnsen ble spillet også sendt ut på høring hos samtlige partier i bystyret.

Hun mener det faktum at samtlige partier på bystyrets kontor var medskyldige, kan forklare at BT har brukt nesten et døgn på å avsløre spillmakerne.

— Hadde spillprosjektet noen annen funksjon enn spøk og moro?

— Ja. Det har vært en lang politisk prosess rundt Bybanen, så vi følte at spillet ville være med å rense bybaneluften i rådhusets ganger. Nå har vi i alle fall rykket tilbake til start - sammen, avslutter Asbjørnsen.

STÅR FREM: Ap-rådgiver Karina Asbjørnsen innrømmer å ha laget det mye omtalte Bybane-spillet.
John Lindebotten (arkiv)