Facebook er en avansert markedsføringsmaskin, der du som bruker er en vare som raskt blir videresolgt. Mektige kommersielle aktører kartlegger internetbruk, også gjennom metoder vi ikke er klar over.

Nye måter å kartlegge på dukker stadig opp. Hvordan vi i fremtiden bruker internett aner vi i dag ikke konsekvensene av.

Effektiv overvåkning

Hvordan er denne overvåkningen mulig?

Som ny Facebook-bruker krysser du raskt av for at du har lest avtalen du inngår med selskapet. De færreste leser den rundt 4500 ord lange teksten. Og enda færre forstår den fullt ut.

Du gir nettsamfunnet omfattende fullmakter til å bruke din personlige informasjon når du oppretter profil. Men du er ikke så opptatt av innholdet i avtalen. Det til tross for at nettsamfunnet vi åpner oss for har nærmere en milliarder medlemmer.

Ny teknologi

Et knippe teknologiske oppfinnelser er sentrale for at Facebook fungerer slik tjenesten gjør:

Nettleseren Netscape , lansert i 1994, gjorde det lett for alle å surfe på Internet.

Den teknologiske nyvinningen, informasjonskapselen , ble introdusert i denne nettleseren. Informasjonskapselen gjør at et nettsted eller tjeneste kanlagre informasjon om din internetbruk – for eksempel hvilke nettsteder du har besøkt og hva du har klikket på.

Teknologien la til rette for mer kartlegging av nettbrukog kategorisering av brukere. Dermed åpnet det seg nye måter å målrette reklame og innhold på.

Samtidig er det nettopp denne teknologien som gjør at Facebook kjenner deg igjen. Det er derfor profilen din fungerer når du logger deg på.

Teknologien gjør og at netthandel og handlekurver fungerer. Det er slik man skaper personlige Amazon-versjoner basert på tidligere kjøp og aktivitet.

Markedsføringsmaskiner

MySpace ble lansert i 2003 og var det første populære internasjonale sosiale mediet.

MySpace forsøkte tidlig å systematisere informasjonen på de mange millioner brukerprofilene opprettet av brukerne selv. Filmentusiaster ble delt inn i 300 underkategoriene for filmentusiaster. Sportsentusiaster ble delt inn etter interesse for basketball, fotball og ski.

Facebook ble lansert i 2004 og tilgjengelig for internettbrukere over hele verden fra 2006. Raskt ble MySpace overskyggget av Facebook som utviklet mer avanserte kartleggingsverktøy.

Historien om Facebook preges av mange kontroversielle forsøk på å bruke personlig informasjon og vennekoblinger til kommersielle formål.

Vi leser ofte om hvordan Facebooks teknologi og nye funksjoner kan legge til rette for stadig nye former for overvåkning. Selskapets forsvar er at du bruker tjenesten frivillig. Nye funksjoner er barement å øke dine muligheter.

Beklaget feil

Facebooks tidlige Beacon-system ble kritiser for å offentliggjøre amerikanske Facebook-brukeres kjøp av for eksempel kinobilletter, uten at brukere ble gjort oppmerksomme på det. Billett-tjenesten hadde betalt Facebook for å delta i Beacon. Men Facebook ventet i det lengste med å endre tjenesten til tross for klager.

Nyling lanserte Facebook mobiltelefon-interfacet Home. Det utvider muligheten ytterligere for å kartlegge informasjon om brukere.

Kritikere frykter at mobiltelefonens GPS-system vil sende en strøm av informasjon om brukerens bevegelser tilbake til Facebooks servere. Facebook vil kunne utvikle enda mer avanserte brukerprofiler ved å analysere vennekretsen din, stedene du handler på og restauranter du spiser på. Du blir kartlagt enda grundigere.

Flere uheldige konsekvenser

Konsekvensens av overvåkningen på Facebook er uoversiktlige.

Forskere ved University of Cambridge peker på flere mulig uheldige konsekvenser: Det kan være mulig å forutsi personlige egenskaper til personer som bruker «likes»-knappen, uten at noen merker det og uten at noen nødvendigvis har tillatt det.

En kan se for seg at private, kommersielle selskap, myndigheter og til og med ens Facebook-venner, kan benytter seg av programvare som kartlegger sensitiv personlig informasjon om deg, uten at du ønsker det.

I strid med personvern

Forbrukerrådet mener Facebooks bruk av personopplysninger er i strid med personopplysningsloven. Facebooks europeiske hovedkontor ligger iDublin, og er derfor ikke underlagt norsklov, men irsk.

Men Facebook har en tydelig binding til Norge fordi informasjon og personopplysninger brukes for å skreddersy reklame rettet mot norske brukere.

Thomas Nortvedt i Forbrukerrådet sier dette:

— Vi opplever det som lett absurd at vi må henvende oss til det irske datatilsynet for å få en avklaring om hva Facebook kan og ikke kan foreta seg i Norge.

Det er bekymringsfullt når Facebook-brukere gir fra seg grunnleggende rettigheter når de oppretter en profil:

— Selskaper som leverer verdensomspennende tjenester må forholde seg til lovverket i landene de opererer i. Det har utviklet seg et parallelt avtaleunivers på internettet, der elementære prinsipper blir omgått, overkjørt og vridd på. Personvern skal selvfølgelig følges – også på nett, mener Nortvedt i Forbrukerombudet.

Det norske Datatilsynet har ikke direkte myndighetover Facebook, men er i dialog med sin irske søsterorganisasjon og Facebook. Forbrukerrådet og den europeiske forbrukerorganisasjonen krever atnasjonal lovgivning skal gjelde også for Facebook, og at en slik lovbestemmelse også må gjelde på EU-nivå.