— Når slettet du telefonnnummeret hennes, spurte statsadvokaten.

— Jeg mener det var søndag 3. desember, sa Jørgensen.

— Husker du når på dagen?

— Nei, jeg gjør ikke det, men jeg vet godt hvorfor. Jeg var veldig misfornøyd med meg selv fordi jeg hadde kjørt i alkoholrus. Rebecca var den eneste prostituerte jeg har kjent, jeg ville ikke at det skulle gjenta seg.

— Hva er sammenhengen med Rist her, lurte statsadvokaten på.

— Hvis jeg ikke hadde hatt noen å hente¿Man får litt ideer når man har drukket. Hvis ikke jeg ikke skulle hente henne hadde jeg overnattet hos NN (kameraten, red. anm) som jeg var på besøk hos, sa Jørgensen.

Han la til:

— Jeg har vært yrkessjåfør og kan tenke meg å kjøre igjen.

— Var du alkoholpåvirket da du kjørte henne de andre gangene, spurte statsadvokaten.

— Nei, svarte Jørgensen.

Han forklarer at han betalte for sine møter med Rebecca Rist med hasj.

— Litt i overkant av fem gram, tror jeg at hun fikk den gangen. Av og til fikk hun et par hundre kroner også, sa han i dagens forklaring.

— Hadde du hasj på deg da du møtte henne i C.Sundtgate, spurte statsadvokaten.

— Ja, da hadde jeg rundt rundt seks gram på meg, forklarte han.

I dag startet ankesaken mot Tom Espen Jørgensen etter drapet på Rebecca Rist. Jørgensen har ikke endret forklaring siden saken var oppe i tingretten.

- Erkjenner du straffskyld , spurte lagdommeren.

— Overhodet ikke, svarte Jørgensen.

Jørgensen forklarer seg nå om hva som skjedde natt til 3. desember 2006. Han hadde møtt Rebecca tre ganger før han avtalte å treffe henne natt til 3. desember.

— Da dere gikk inn på soverommet siste gang, var det siste gang du så henne? Virket hun ruset, spurte lagdommeren.

— Hun var ikke påtakelig ruset, jeg oppfattet henne alltid som en behagelig person. Det var hun hver gang jeg møtte henne, sa Jørgensen.

— Da du våknet og fant mobilen hennes hos deg. Lurte du på å kjøre mobilen tilbake til henne?

— Ja, men visste ikke helt hvor jeg hadde hentet henne, sa Jørgensen.

- En kunde som fikk panikk

— Det er selvfølgelig ingen som tror at Rebecca Rist har havet bak trafokiosken av seg selv. Det kan ha vært en kunde som har fått panikk etter at hun haddde tatt en overdose. Eller hun kan ha dratt videre til et sted der hun tok en overdose. Det vet vi ikke, sa Jørgensens forsvarer, Eirik Nåmdal.

Jørgensen har tidligere forklart at han våknet søndag 3. desember og at Rist da var borte. 15 dager senere ble hun funnet avkledd bak en trafokiosk 300-500 meter fra leiligheten hans.

— Det er slett ikke sikkert at det her foreligger et drap. Blant annet er det merkelig at det ikke var merker fra kveldning på halsen til Rebecca Rist. I tingretten uttalte de sakkyndige seg med større sikkerhet enn det det var grunnlag for, sa Jørgensens forsvarer, Eirik Nåmdal.

Forsinket

Nesten en time for sent kom saken i gang i dag. Fangetransporten fra Bergen fengsel ble stående fast i køen etter bilulykken på Breistein.

Først fredag kommer den danske rettsmedisineren Hans Petter Hougen, som mener funn i obduksjonen ikke gir utvetydig avklaring på at Rist ble kvalt.

— Jeg mener ikke at heroinforgiftning kan avvises som dødsårsak, har han skrevet i sin rapport.

Les også: Ny strid om dødsårsak

Det er satt av 12 dager til saken.

Dette er noen av de sentrale bevisene som felte ettbarnsfaren for drapet:

  • Tiltalte ringte den drepte kvinnen like før midnatt 2. desember. Dagen etter sendte han henne en sms, og like etter beveget telefonen hennes til området der 28-åringen bor.
  • Sim-kortet hans hadde vært i bruk i Rebeccas telefon to dager etter den siste sikre observasjonen av henne.
  • Mannen som meldte Rebecca savnet observerte at hun ble hentet av en hvit bil dagen da hun forsvant. 28-åringen disponerte en slik bil da han ble pågrepet.
  • Like i nærheten av trafokiosken der liket av Rist lå, fant politiet også en sokk med et særegent mønster. En tilsvarende sokk ble funnet inne i leiligheten til 28-åringen. Undersøkelser har vist at disse sokkene etter all sannsynlighet hører sammen.
TORUNN A. AARØY (mms)