• Jeg prøvde å leve prinsesserollen slik at alle skulle like meg. Det ble en umulig oppgave, sier prinsesse Märtha Louise.

Se for deg at du er i et rom med andre mennesker. Se for deg at du uten å kunne kontrollere det bombarderes av følelsene til alle andre i rommet.

Sinne. Hat. Smerte. Glede.

Og: se for deg at du er Norges prinsesse og stadig må representere kongeriket på et utall store sammenkomster.

— Jeg tok inn så mange inntrykk fra andre, og ble ekstremt sliten. Var jeg ute én time på representasjon, var jeg helt utslitt resten av dagen, fortalte prinsesse Märtha Louise da hun i går holdt foredrag under Alternativmessen i Bergen.

— Jeg prøvde å leve prinsesserollen som var gitt meg – at alle skulle like meg. Det fant jeg ut etter hvert var en litt umulig oppgave. Det var vanskelig å akseptere, sier hun.

Kom ut av skapet

Sammen med sin åndelige og forretningsmessige makker Elisabeth Nordeng fra Astarte Education ga prinsesse Märtha Louise de flere hundre fremmøtte i Grieghallen et innblikk i sitt åndelige liv.

Det var knapt en mann å se blant publikum, denne 8. mars.

Märtha Louise sier hun i mange år holdt igjen og ikke konfronterte den spirituelle siden ved seg selv.

— Det er et spirituelt skap man er inne i. Den dagen man går ut er det utrolig deilig, men også litt vondt, fordi man får en reaksjon.

Ifølge prinsessen var det først etter at hun skal ha møtt sin egen skytsengel og lærte mer om det spirituelle, at hun klarte å kontrollere alle impulsene hun følte fra andre.

— Vi har spirituelle øvelser som virker fysisk. Hvis jeg glemmer å gjøre dem, kan jeg plutselig begynne å skli, forteller Elisabeth Nordeng til BT.

— Det er en måte å komme på plass i livet og oss selv på, sier Märtha Louise.

- En ny tid

Ett av temaene de kom inn på var endring. Ifølge prinsessen skjer det mye rundt oss om dagen.

— Det er en veldig stor endring med den nye energistrømningen som kommer inn til verden nå.

Endringene skal ifølge prinsessen handle om Maya-kalenderen som sluttet 21. desember 2012. Verden skulle da gå under. Slik gikk det ikke.

— Vi er i en ny sfære og en ny tid. Vi som jobber med energi og kan ta inn den biten opplevere også endringer i det. Det er en ny energiinnstrømning til verden, sier prinsessen.

— Den samme hurtigheten som er i økonomi og teknologi, ser vi også innen spiritualiteten. Det er flere og flere mennesker som har sterke spirituelle opplevelser og åpner opp og tenker at det må være noe mer enn det som er her og nå, sier Nordeng.

- Endring skjer

— Ting er ikke konstant og slik det pleier å være. Det er spennende, men kan også være veldig skummelt, sier Märtha Louise.

Ifølge prinsessen er vi mennesker altfor opptatt av at når vi har det bra, så vil vi ha det nøyaktig slik resten av livet.

— Men i virkeligheten er vi i endring. Vi lærer hele tiden noe nytt og oppdager noe nytt i oss selv. Det dytter oss i en eller annen retning.

Eirik Solum og Magasinet Visjon står bak Alternativmessen i Grieghallen, som fortsetter både lørdag og søndag.

— Det er en stabil, høy interesse for messen. Her i Bergen er folk nysgjerrige og åpne, sier Solum.

Han regner med at rundt 5500 mennesker vil komme innom i løpet av helgen.