Forskipet til MS «Server» skulle ha forlatt Ågotnes forrige mandag. Det måtte utsettes fordi mannskapene måtte rydde olje i Vindenesvågen i stedet for å klargjøre slepet.

Se video av slepet — og oljesølet som følger i kjølvannet

Så førte varsel om kraftig vind til ny utsettelse. Kystverket krever at det maksimalt er varslet frisk bris for at slepet kan begynne.

— Nå er værforholdene bra for slep, sa administrerende direktør Georg Eide i Eide Marine Service til bt.no i dag morges.

Forsinket

Fra helikopter rapporterer bt.nos utsendte at det ser ut som at slepet står stille. Marsjfarten er to-tre knop. Sirupsfarten skyldes at oljen som lekker ut underveis må lenses opp.

bt.no får ved 13.00-tiden opplyst av Kystverket på stedet at slepet nå er kraftig forsinket. Årsaken er at det tar mer tid å få opp oljen enn beregnet.

Georg Eide antar at slepet er på plass i Høylandsbygd i morgen tidlig eller formiddag.

Slepet følges av både Kystvakten og Kystverket i hver sin båt.

Etterforskes

Politiet har satt i gang full etterforskning av hvorfor ca. 30.000 liter olje havnet i sjøen under lensing av forskipet til MS «Server».

Fjell og Sund lensmannskontor opprettet først en undersøkelsessak av utslippet. Nå har saken endret status; politiet vil finne ut om det er skjedd noe straffbart.

— Vi håper å være ferdig med etterforskningen om et par uker, sier politiførstebetjent Torstein Skeie.

Politiet har allerede avhørt de to som var på vakt da mottakertanken ble full og oljen rant ut i sjøen ved Ågotnes. Det er på det rene at de to CCB-ansatte var borte fra tappestedet i nærmere tre timer.

Ser på ordrene

— Vi prøver å finne ut hvilke ordrer og opplæring de fikk, og hvordan instruksen deres lød, sier Skeie.

Politiet vil be om å få se avtalen som var inngått mellom Eide Marine Service og CCB-basen. Ifølge Eide vil de også avhøre både Georg Eide i bergingsfirmaet og ledelsen ved CCB-basen.

— Hvilke paragrafer i straffeloven knytter dere etterforskningen til?

— Det får det bli opp til juristene våre å vurdere når vi er ferdige. Foreløpig ser vi på dette som en forurensing som oppsto fordi et eller annet gikk galt, sier Skeie.

FOTO: Jørn Losvar

Dropper egen gransking

To ansatte ved CCB-basen skulle overvåke tappingen da uhellet skjedde. Baseledelsen satte ned et eget utvalg for å finne ut hva som sviktet.

— Siden politiet har iverksatt egen etterforskning, har vi stanset utvalgets arbeid, sier basesjef Kurt Andreassen.

De to ansatte har likevel forklart seg for utvalget.

— Hva sa de?

— Fordi politiet holder på etterforskningen, blir det galt av meg å gå inn på det. Men bildet er mer nyansert enn det som er kommet frem i media, sier basesjefen.

JAN M. LILLEBØ
FINN ARNESEN
JAN M. LILLEBØ