— Det helt nye i år var slektsgranskning, og noe vi kalte for «sjekkekurs». Det siste dreier seg om hvordan skape sjøltillit i venneflokken og finne nye kamerater og venner, sier Jørg Arne Jørgensen, 4H-instruktør og en av lederne på samlingen.

Tradisjonelt samler 4H mest barn og ungdom fra bygdene. I Hordaland er det nærmere 50 lokale klubber med ca. 1300 medlemmer, men bare én av dem er i Bergen, Jygrasteinen 4H på Garnes.

Mange tilbud

Programmet hadde en spennvidde som skulle dekke mange forskjellige interesser og fritidsaktiviteter, ikke bare for bygdeungdommen, men kravet for å delta på storkurset er at du er med i en lokal 4H-klubb.

— Mange av kursene går igjen fra år til år, slik som stell av hest, riding og volleyball. Ellers hadde vi i år fotokurs, mekking, planlegging av fest, datakurs for styreverv i klubben, swingkurs, teater og form og fantasi, forteller Jørgensen.

Lørdag fikk «fest»-gruppen arrangere kveldens underholdning. Her hadde swing- og teatergruppen innslag på festen etter middag.

Slektsgranskning

På kurset i slektsgranskning stilte Tore Kristiansen og Kenneth Bratland opp som kursledere. De er begge med i DIS-Hordaland (Databehandling i slektsforskning).

— Vi ville måle hvordan interessen var for slektsgranskning, og det er mulig vi gjentar kurset også neste år, sier Jørg Arne Jørgensen.

De fire som deltok på kurset fikk på forhånd i oppdrag å snakke med besteforeldrene og finne så mange opplysninger om slekten som mulig.

— Ett sted må vi begynne å nøste, og da er folketellingen i 1900 et bra sted, sier Tore Kristiansen.

Bygdebøker og internett

Redskapene de hadde å jobbe med var bygdebøker som de to hadde tatt med fra Biblioteket i Bergen, pluss alle databasene som ligger i Digitalarkivet på internett.

Hilde Marie Flakke (15) fra Tysnes hadde dessuten med egne bygdebøker. Hun hadde et godt utgangspunkt, for der hadde hun allerede funnet tippoldeforeldrene sine. På kurset i helgen klarte hun å lete seg bakover til Kristoffer og Brita som bodde i Onarheim på slutten av 1600-tallet.

— Det er spennende og interessant, sier hun.

Klassekameratene Espen Dueland Jacobsen (snart 12) og Øystein Apeland (11 1/2) som begge er med i Lid 4H og går i 6. klasse på Lid skule i Sveio, syntes dette var spennende leting.

— Kjempeinteressant, sier de to guttene som også driver med foto i klubben sammen tre-fire andre.

De er ca 20 medlemmer i Lid 4H.

Øystein Apeland har allerede mye av slekten på papiret.

— Bestefar har slektsgranskning som hobby, og han og pappa hjalp meg på forhånd. På kurset klarte Øystein å finne tre navn like tilbake til 1617.

Bygdebokmedarbeider

De to guttene hadde en god medhjelper i Kenneth Bratland fra Åsane, sekretær i DIS-Hordaland. Han har skrevet inn i Digitalarkivet en del av databasene de leter i.

— Her skal du se, sier han og viser oss «Døde i Lindås prestegjeld 1740-1801» som han la ut på nettet i 1999.

— Denne basen er allerede registrert med 15.400 søk, så interessen er enorm.

Kenneth Bratland holder på med hovedfag historie, der han skriver om Lindås på begynnelsen av 1700-tallet. Dette passer også bra med bygdebokprosjektet han er medarbeider i. Han er ansatt i Radøy kommune som timemedarbeider i bygdebokprosjektet. Anders Haugland skal skrive boken.

De som vil vite mer om Hordaland 4H kan finne opplysninger på nettadressen http://hordaland4h.com/

KAMERATER FRA SVEIO. Øystein Apeland (nærmest) og Espen Dueland Jacobsen var så ivrige at de nesten ikke tok seg tid til pauser på slektsgranskerkurset 4H arrangerte i Norheimsund. Kenneth Bratland (bakerst) fra Åsane loste dem gjennom søkeprogrammene.
FOTO: ØYVIND ASK