Kambodsja, 2004: Kveld etter kveld oppsøker Aaron Cohen skitne, små bordeller i Siem Reap. Hvert sted velger han ut og betaler for en av småjentene. Mens bordellmammaene tror han har sex med jentene, snakker han i stedet med dem. Med mobiltelefonen sikrer han seg bevis for at de er ofre for menneskehandel.

Senere kommer han tilbake. Sammen med innleide soldater. Han forklarer bordellmammaene at de enten kan la jentene gå eller vente seg politiet brasende inn dørene. Jentene blir tatt med til herberger drevet av frivillige organisasjoner. Etter å ha fortalt sine historier til politiet, starter deres nye liv. Noen klarer seg, andre er for ødelagt og havner tilbake i rusmisbruk og prostitusjon.

Møter bergenspolitiet

I snart ti år har Cohen reist fra land til land, og brukt samme metode for å frigjøre barn og kvinner som er tvunget inn i prostitusjon.

Samtidig jobber han med å lære politifolk rundt i verden hvordan de kan bekjempe menneskehandel.

Før helgen kom Cohen til Norge, hvor han blant annet har deltatt på en konferanse og møtt representanter for Politidirektoratet.

Mandag møter han Exit-gruppen, bergenspolitiets spesialgruppe for etterforskning av menneskehandel.

— Jeg tror jeg kan lære dem en del om hvordan de kan finne ofrene, og hvordan de kan snakke med alle menneskene som er involvert i denne virksomheten, sier Cohen.

Men først vil han se Bergens skyggeside.

  • Jeg begynner alltid med å spørre taxisjåførene hvor jeg kan finne de pene jentene. De vet som regel en del. Jeg antar jeg vil finne sex-slaver både fra Øst-Europa og Nigeria her i byen. Hvis jeg kommer over noe, vil jeg overlevere informasjonen til politiet, sier Cohen.

Inspirert av suksess

Å jakte sex-slaver er kanskje ikke den mest naturlige karriereveien for en forstadsgutt fra California, som senere endte som rusavhengig i miljøet rundt rockebandet Jane's Addiction.

— Det hele startet da jeg jobbet med Jubilee 2000, en kampanje for å slette ulandsgjeld. Den bibelske tradisjonen med jubelår innebar at gjeld ble slettet og slaver frigitt. Da jeg så hvor stor suksess gjeldsslettekampanjen var, skjønte jeg at det er mulig å utrette mirakler. Så vi brukte den suksessen til å samle inn penger til å frigi slaver, forklarer Cohen.

Arbeidet har brakt ham til en rekke land, både i Afrika, Asia, Sør-Amerika og Europa. I Nicaragua dumpet han borti en agent som arbeidet undercover i bordeller, og ble med ham på jobb. Slik ble metoden han fortsatt bruker født.

Skryter av sexkjøpforbud

Kritikere har vært skeptiske til at han enkelte steder har gitt halliker eller andre penger.

  • Vi samler bevis, og overleverer det til lokale myndigheter. Sammen med dem hjelper vi ofrene, og sørger for at de som står bak blir straffeforfulgt. Men noen ganger må du velge. Disse ofrene har gjerne gjeld til bakmennene, og det kan være umulig å få dem med seg uten å betale ut gjelden, sier Cohen.

Han ser ikke på seg selv som noen helt.

  • Jeg er bare en person som bryr seg. Slik mange flere burde, sier han.

Han skryter av Norge og Sverige, som har forbudt kjøp av sex.

— Dere har den beste lovgivningen for å redusere etterspørselen. Men dere kan bli enda bedre på å redusere tilbudet. Når jeg snakket med norske politifolk er det tydelig at de brenner for å ta menneskehandlerne og hjelpe ofrene. Men de får ikke nok penger til å gjennomføre det, sier han.