Hele syv av disse åtte oppfattet politiet som uinteresserte, nesten likegyldige til saken deres. Kjæresten til en mann i 40-årene, selv sjokkert vitne til hendelsen, forteller at hun fikk følgende beskjed fra politiet:

— Dere burde vite bedre enn å diskutere med dørvakter.

Andre forteller at de er blitt møtt med følgende holdning:

— Så lenge du har drukket alkohol, har du ingenting å stille opp med mot en edru dørvakt og andre dørvakter som vitner.

Et ikke uvanlig mottrekk fra dørvakter som blir truet med anmeldelse, er å troppe mannsterke opp hos politiet og berette en samstemt versjon. I en del tilfeller leverer de dessuten motanmeldelse. Hva skal politiet da gjøre?

Tre av sakene her endte med dom. To av dem ble henlagt. De ble tatt opp igjen fordi offerne anket. Fire andre saker ble anmeldt, men henlagt.

De BT har intervjuet lurer på hvorfor politiet tar så lett på dørvaktvold. Etter deres erfaring er politiets rolle i slike saker stort sett å transportere vekk gjester dørvaktene vil bli kvitt.

Her er behandlingen sakene fikk hos politi og rettsapparat. Syv av dem er fra de siste to årene, en er ca. fem år gammel:

Sak 1: Anmeldt. Saken ble anmeldt, men henlagt etter et halvt år. Det var et sjokk. Henleggelsen ble anket. Til slutt ble dørvakten dømt.

Sak 2: Anmeldt. Han anmeldte saken samme kveld. Saken ble henlagt, men henleggelsen ble anket. Dørvakten ble senere dømt.

Sak 3: Ikke anmeldt. Ville anmelde det samme kveld, men på grunn av snarlig vaktskifte i politiet ble han bedt om å komme tilbake dagen etter. Da var ikke rett politimann der, og han ble bedt om å komme senere. Dette gjentok seg en gang til, og han ble bedt om å komme tilbake en annen dag. Da droppet han anmeldelsen.

Sak 4: Anmeldt. Saken ble anmeldt, men henlagt etter et halvt år. Det var et sjokk. Henleggelsen ble anket. Til slutt ble dørvakten dømt.

Sak 5: Ikke anmeldt. – Har neppe noen hensikt slik politiet ser på slike saker. Jeg hadde heller ikke særlige fysiske skader. Dessuten ville jeg ikke risikere at vennene mine ikke skulle få komme inn på mange utesteder etter å ha vitnet for meg. Dørvaktene over hele byen snakker jo sammen...

Sak 6: Anmeldt. Saken endte med dom mot dørvakten.

Sak 7: Anmeldt. – Jeg anmeldte saken to dager etter på et lensmannskontor, men visste ikke navnet på dørvakten. Politimannen sa at jeg burde finne ut av det, ellers ville det bli vanskelig å gjøre noe. Selv om politifolkene som hentet meg vet hvem det var. Ingen av dem jeg var sammen med ble avhørt. Saken ble henlagt.

Sak 8: Anmeldt. Ble anmeldt samme kveld. Dørvaktene møtte opp samtidig og ble avhørt. Ingen av offerets «vitner» (venner) ble avhørt. Saken ble henlagt. Henleggelsen ble anket. Først da ble de andre vitnene avhørt. Saken ble henlagt igjen – etter bevisets stilling.

BT presiserer at rekkefølgen her er en annen en i omtalen av hendelsene lenger nede på siden.

Ingen av de åtte BT har møtt virker som slåsskjemper. De fleste av dem er lettvektere i forhold til dørvaktene de møtte.

Så hvorfor skjedd dette?

Vanskelig å si. Noen fordi de gjorde seg skyldig i relativt bagatellmessige regelbrudd. Noen opponerte mot dørvakten. Andre forsvarte en venn. Enkelte var berusede. Ikke overstadig, men likevel. Andre var mer eller mindre edru. Atter andre hadde åpenbart provosert dørvakten uten en gang å vite hvordan.

Her er deres historier:

Mann, 40-årene

Hans fremstilling: En vakt tok tak i armene hans. Han rev seg løs. Det oppstod en opphetet diskusjon. Dørvakten ble svært aggressiv. Flere vakter kom til. Han ble løftet ut fra bordet, lagt hardt på bakken med ansiktet ned. Fire-fem svartkledde dørvakter holdt ham. Noen brakk armene bakover på en svært smertefull måte. Etter kort tid kom politiet. Han dro på legevakten.

Fysiske skader: Smerter i armen, skrubbsår i hodet og på deler av kroppen.

Om politiet: - Da jeg anmeldte saken, virket de fullstendig uinteressert, likegyldig. Når man er i en slik situasjon trenger man litt forståelse. Kjæresten som var vitne: - De bagatelliserte det, sa at «vi burde vite bedre enn å diskutere med dørvakter».

Tanker etterpå: - Sjokk og redsel over det som skjedde. Sinne over maktesløsheten.

Mann, 30-årene

Hans fremstilling: En dørvakt dyttet hardt til ham. Han spurte hvorfor. Svaret var et hardt slag i ansiktet. To andre vakter kom til og holdt han. Den første slo ham en eller to ganger til. Han blødde en god del. Han ble presset ned i bakken av alle tre og påsatt håndjern. Etter hvert kom politiet.

Skader: Blødde en del fra nesen, som også hovnet opp. Små biter slått løs av to tenner.

Om politiet: - De som anbefalte meg å anmelde det, virket seriøse og forståelsesfulle. Men vakthavende dagen etter virket veldig uinteressert. Fikk inntrykk av at saken var uinteressant for politiet, at det var mest brysomt at jeg kom.

Tanker etterpå: - Jeg tenker på det ganske ofte. Lurer på hva han ville gjort om han hadde sett meg nå. Synd at useriøse dørvakter får ødelegge for de seriøse.

Mann, tidlig i 20-årene

Hans fremstilling: Etter en diskusjon med en ansatt på et utested, ble han hardhendt påsatt håndjern av en dørvakt. Håndjernene ble satt stramt på. Kort tid etter slo dørvakten han svært hardt i ansiktet. Han mistet bevisstheten en stund.

Skader: Fikk voldsomme smerter og alvorlige skader i ansiktet av slaget. Etter besøk på legevakten ble han sendt videre til Haukeland. Han fikk også stygge merker etter håndjernene.

Om politiet: - Politiet var veldig hjelpsomme ved anmeldelsen. Men senere føltes det som at de hadde en slapp holdning til saken. At dette var en fillesak for dem. Slik var det ikke for oss, det som skjedde har virket sterkt inn på livet vårt.

Tanker etterpå: Han har ikke lyst å gå på byen lenger, og blir sittende mye hjemme.

Mann, 30-årene

Hans fremstilling: Han var ute med kjæreste og venner. En dørvakt kom bort til en av dem og sa bryskt at vedkommende skulle ut. Uten en forutgående advarsel en gang. Han forsvarte vedkommende og ville vite grunnen. Dørvakten nektet å diskutere saken. En opphetet situasjon endte med at dørvakten tok han i armen og brakk den bakpå ryggen hans. En annen la armen sin rundt halsen hans bakfra. Deretter ble han påsatt håndjern, dratt ut med armene løftet høyt bakpå ryggen. Svært smertefullt, han trodde armene skulle brekke. Mens de ventet på politiet, presset dørvaktene ansiktet hans hardt inn i en vegg.

Skader: Vondt i armene i dagevis, ubehagelige merker etter håndjern.

Om politiet: - Jeg spurte politimannen som kom om han ikke kunne be om navnet på dørvakten. Politimannen svarte: - Er du vanskelig?

Tanker etterpå: - Jeg følte meg krenket over at jeg ble behandlet som en kriminell.

Mann, midten av 20-årene

Hans fremstilling: Han var ute med noen kolleger. Et par av dem begynte å terge noen på nabobordet. En dørvakt kom til og sa at de måtte gå alle sammen, og prøvde å ta fra ham pilsen. Siden han selv ikke hadde vært med på tergingen, følte han det urettferdig og dyttet vakten bort. Vakten tok tak i ham og slo hodet hans han hardt mot en vegg flere ganger. Noe glass knuste og splintene kuttet ham opp i hodet. Deretter ble han dratt ut av restauranten med armen presset opp bak. Han trodde at armen skulle brekke. Utenfor ble han lagt i bakken med ansiktet mot asfalten. Dørvakten holdt armen bak og kneet mot nakken. Politiet kom og kjørte ham på legevakten.

Skader: Kuttskader i hodet, blåmerker i nakken, vondt i armen i flere uker.

Om politiet: - Det virket ikke som de var så interessert i å gjøre noe med saken.

Tanker etterpå: - Det føles urettferdig. Men jeg har lagt det bak meg, det er nok verre for min mor. Hun tenker ofte på det.

Mann, 40-årene

Hans fremstilling: Han ble dratt ut av restauranten. En dørvakt la underarmen rundt halsen hans bakfra. Han ba mannen gå fra stedet. Mannen var opprørt, og nektet i første omgang å gå. Dørvakten tok tak rundt halsen på ham en gang til. Så ble han lagt i bakken. Flere vakter kom til. Han ble slått og sparket, og mistet bevisstheten en liten stund. Politiet kjørte ham på legevakten.

Skader: Smerter i nakken, et brukket ribben, problemer med et øye, blåmerker. Tidvis hodepine og konsentrasjonsproblemer i lang tid etter. Sykemeldt en tid.

Om politiet: - Greit nok, de tok imot det jeg fortalte på en skikkelig måte.

Tanker etterpå: - Det føltes nedverdigende. Det forverret en ellers vanskelig livssituasjon for meg.

Mann, i tenårene

Hans fremstilling: Han ble sparket hardt i hodet og blødde mye. En venn kjørte ham på legevakten.

Skader: Knakk nesen, og har fortsatt en kul. Han fikk noen kutt i ansiktet og måtte sy leppen. Han hadde også smerter i tennene.

Om politiet: - Jeg fikk en følelse av at dette ikke hadde prioritet. Det tok veldig lang tid før de innkalte meg til avhør.

Tanker etterpå: - Jeg har følt sinne og aggresjon over det som skjedde. Når jeg går på byen nå, så må jeg tenke på hvor jeg går og hvor jeg ikke bør gå. Jeg har sett både dørvakten som sparket og han som var sammen med ham stå som dørvakt på et utested.

Mann, tidlig i 20-årene

Hans fremstilling: Han kom til å velte noen øl på et bord. En ansatt sa fra til en dørvakt. Denne kom og hentet ham ut til utgangen. Der ble han presset opp mot en vegg, og dørvaktene kom med beskyldninger som han følte var urettferdige. Derfor forsøkte han å dytte bort vakten. Dermed fikk han et hardt slag i ansiktet, og gikk i bakken. Han blødde kraftig. Han reiste seg opp, bare for å bli lagt i bakken av to vakter. Han ble påsatt håndjern. En av vaktene la underarmen rundt halsen på ham og trakk til. Politiet kom etter en stund, og kjørte ham via politikammeret til legevakten.

Skader: Sterke smerter i nesen, skrubbsår på deler av hodet og blåmerker på halsen.

Om politiet: - Da jeg kom for å anmelde dørvakten, fikk jeg en følelse av at jeg var den skyldige. At jeg bare var en ny fyllefyr som hadde laget bråk på byen.

Tanker etterpå: - Jeg er blitt mer forsiktig når jeg er på byen, veldig observant på dørvakter. Og jeg går aldri på den restauranten igjen.

– POLITIET VAR UINTERESSERT: – Da jeg anmeldte saken, virket de fullstendig uinteressert, likegyldig. Når man er i en slik situasjon trenger man litt forståelse, sier mannen i 40-årene.
Foto: Gidske Stark