• Han tvang meg til å kjøre og truet med å sprenge hodet av meg, forteller bilføreren (20).

«Petter» var på vei til jobb en grytidlig oktobermorgen i fjor, da en mann sperret veien for ham i Birkelandskrysset nær Flesland.

— Det sto en kar midt i rundkjøringen. Jeg tenkte å kjøre forbi, men han flyttet seg over i min kjørebane og gjorde tegn til at han ville jeg skulle stoppe. Jeg tenkte at det kanskje hadde skjedd en ulykke og at jeg kunne hjelpe til med noe, forteller bilføreren (20), som ønsker å være anonym.

Han stoppet bilen og åpnet sidevinduet bak førersetet, slik mannen ba om. Da stupte mannen inn i bilen.

— Han tok kvelertak på meg og tvang meg til å kjøre ham til Bønes. Mens jeg kjørte slo han meg i fjeset, stakk meg i øynene og sa at han skulle drepe meg, forteller «Petter».

Han ble slått minst 15-20 ganger i ansiktet og tinningen med knyttet hånd.

— Han truet med at han skulle sprenge hodet av meg, sier 20-åringen.

Hoppet ut av bilen i fart

I cirka 15 minutter kjørte «Petter» med bilkapreren i baksetet, som holdt kvelertak på ham. Etter å ha blitt stukket i øynene, mistet han den ene kontaktlinsen, og fikk problemer med å se.

— Han ble mer og mer hissig hvis jeg bremset, så jeg måtte holde 40-50 km/t hele veien. Jeg satt for det meste å beskyttet meg med den ene hånden, mens jeg kjørte med den andre, forteller 20-åringen, som var 19 år da episoden skjedde.

Kjøreturen endte ved Shell-stasjonen på Bønes.

— Da vi kom til Bønes hoppet han ut av bilen i fart. Han rullet bortover veien og forsvant. Jeg ble naturligvis lettet.

Sjåføren ringte politiet, som kom til stedet og fikk sporet gjerningsmannen med en hundepatrulje i løpet av kort tid. Det ble målt en promille på 2,5 på gjerningsmannen.

«Petter» fikk en hevelse i pannen og smerter i tennene etter episoden, men unngikk alvorlige skader.

Tilsto i retten

Denne uken ble den 23 år gamle mannen stilt for retten, tiltalt for drapstrusler og vold mot bilføreren. I retten erkjente 23-åring straffskyld, men fortalte at han ikke husket noe fra hendelsen fordi han hadde drukket tidligere på kvelden.

Retten ser alvorlig på belastningene som sjåføren ble utsatt for i løpet av den 10-15 lange kjøreturen.

— Jeg ble selvfølgelig skremt. Det ville vel alle ha blitt, sier sjåføren til bt.no.

Slik retten ser det, er det kun tilfeldigheter som gjør at sjåføren ikke mistet kontroll over bilen. Ved et trafikkuhell kunne situasjonen lett blitt enda mer alvorlig, heter det i dommen.

«Tiltaltes handling fremstår som helt irrasjonell», skriver Bergen tingrett. For kapringen, samt et innbrudd i en hytte, ble 23-åringen dømt til fem måneder i fengsel.

Ba om unnskyldning

I dag sier sjåføren til bt.no at han ikke føler nag mot mannen som truet og slo ham.

— Få dager etter hendelsen ringe han meg og ba om unnskyldning. Han fortalte at han ikke husket noen ting, men at han var lei seg for det som hadde skjedd. Han takket meg for at jeg ringte politiet fordi han innså at han sannsynligvis hadde frosset i hjel om de ikke hadde funnet ham.

«Petter» vil være anonym fordi han ikke vil bli gjenkjent som et voldsoffer. For ham har det vært viktig å komme videre.

— Jeg kjører fortsatt bil. Men jeg stopper ikke for haikere, noe jeg hadde gjort før. Men ellers har det ikke påvirket meg. Det som har skjedd, har skjedd, og det er ikke noe poeng for meg å gå rundt og være sur på folk.