• Vi så lynene som slo ned ute i fjorden, men tenkte aldri på at de kunne ramme oss. Så smalt det plutselig.

RUNE CHRISTOPHERSEN

Hans Marius Solevåg innser at han har hatt griseflaks, dagen etter at han nesten ble drept av lynnedslag hjemme i Haukedalsbrotet i Åsane.

Sammen med en nabo arbeidet han med å bygge ny altan på rekkehuset.

Mistet bevisstheten

— Vi så lynglimt over fjorden, og det så ut som det slo ned i Askøybroen. Jeg tenkte aldri på at vi kunne bli truffet. Plutselig smalt det over oss. Det var som om det eksploderte en kjemperakett rett over hodet på oss, sier Solevåg.

Trolig har lynet slått ned i takpipen bare noen meter fra der de to sto og arbeidet.

— Vi ble slengt til hver vår side med full kraft. Verst gikk det ut over naboen min. Han ble kastet flere meter bortover. Heldigvis falt vi ikke utfor altanen, da kunne vi slått oss skikkelig. Det er flere meter ned, og steiner på bakken.

— Jeg hadde kraftig øresus og var helt fortumlet. Naboen min hadde det verre. Han mistet bevisstheten, og det gikk 1-2 minutter uten at jeg fikk kontakt med ham. Jeg la ham i stabilt sideleie. Han hadde ikke førlighet i armer og bein, sier Solevåg.

Lynnedslaget satte umiddelbart taket i brann. Solevåg var bekymret for at han og den 41 år gamle skadde naboen ville bli tatt av ilden.

— Flammene spredde seg raskt. Jeg var redd for at jeg ikke ville klare å få ham bort i tide, sier lyn-offeret.

Krater i taket

Han ble sendt til Haukeland universitetssykehus i ambulanse. Naboen ble innlagt på Haraldsplass. Begge er nå utskrevet. 41-åringen ønsket ikke å la seg intervjue i går.

— Legene sa at vi sannsynligvis ville blitt drept hvis vi hadde blitt truffet direkte av lynet. Det har nok søkt fra taket mot bakken, gjennom altanen der vi sto. Jeg tør ikke tenke på hvor galt det kunne gått. Vi kunne like gjerne stått rett ved treffpunktet, sier Solevåg.

Nå er det bare et krater igjen av taket på 41-åringens leilighet. Boligen er totalskadd av lynnedslaget og brannen. Til alt hell var det ingen hjemme da ulykken rammet. Solevågs leilighet er uskadd, men røyklukten henger tungt over rekkehuset.

— Når ulykken først var ute, er det utrolig å oppleve det gode naboskapet hos oss. Alle var på pletten med en gang og tilbød husly og hjelp med å bære ut eiendeler. Det var en god støtte.

— Kommer du til å bli lettskremt neste gang det bryter ut tordenvær?

— Nei, det tror jeg ikke. Men jeg våger meg ikke ut på noen altan igjen neste gang det lyner.

NÆR DREPT: - Det var som å bli truffet av en kjemperakett. Vi ble slått i bakken, sier Hans Marius Solevåg.<br/> Foto:EIRIK BREKKE