Trolig ligger det bare en bagatell bak gårsdagens svært alvorlige voldsepisode på skolen, som allerede sliter med dårlig rykte.

Det er langt fra første gang Gimle skole kommer i medienes søkelys for voldsepisoder, eller elever som har vært på tyveriraid og gjort pøbelstreker i skoletiden.

Ligger på sykehus

Voldsepisoden i går ettermiddag er likevel blant de verste. En 13 år gammel gutt ligger på Haukeland universitetssykehus etter at han ble slått bevisstløs av en jevnaldrende gutt.

BT fikk i går kveld opplyst fra sykehuset at tilstanden til gutten er «lettere og stabil», og at han nå ligger over for observasjon. Etter å ha slått hodet kraftig i asfalten, virker det som om han har sluppet utrolig heldig fra episoden.

Gutten som slo, skal ha opptrådt på vegne av en kamerat. Det 13 år gamle offeret, av somalisk opprinnelse, skulle angivelig «tas» for en episode i forrige uke.

Onsdag skal den somaliske gutten ha blitt beskyldt for å ha spyttet på en jevngammel elev. Gutten, som i går gjorde seg til voldsutøver, skal ha tatt på seg oppgaven med å hevne dette.

Flyktet fra mobb

Det første forsøket skal ha skjedd alt dagen etter, mens 13-åringen hadde gym. En hel mobb skal da ha vært etter somalieren. En lærer skal ha blitt slått i ansiktet i den opphetede situasjonen som oppsto.

— Jeg kan bekrefte at det var en episode i forbindelse med gymtimen, men at den ble avklart uten at noe skjedde, sier inspektør Svein Abrahamsen ved Gimle skole.

BT kjenner til at læreren måtte ta med seg den somaliske gutten ut bakveien, og bringe ham i sikkerhet. Inne i salen skal flere gutter ha opptrådt truende. Gutten som kom for å «ta» somalieren, skal blant annet ha fått med seg elever fra en annen skole i byen.

Fredag skal derimot somalieren og gutten som var ute etter ham ha skrevet under på en avtale om at alt nå var opp og avgjort.

Den lovnaden ble ikke langvarig. I går smalt det skikkelig.

— Vi er nå først og fremst opptatt av hvordan det går med gutten som er skadet. Samtidig er det viktig å understreke at vi ikke kan akseptere at slike voldsepisoder skjer, sier Abrahamsen, men legger kjapt til:

— Vi er en skole med 470 elever. Dette var en enkeltstående tilfelle, som selvsagt er alvorlig, men som ikke er representativ for miljøet ved skolen.

Mulig rasistisk motivert

Den somaliske gutten skal ikke ha gjort noe annet som kan ha fremprovosert volden mot ham. BT får imidlertid bekreftet fra flere kilder at gutten som slo, skal ha vært en plage for skolemiljøet i lang tid.

Det kan heller ikke utelukkes at det ligger rasistiske motiv bak gårsdagens voldsbruk.

Elever på skolen, som BT snakket med i går, frykter nå hevnaksjoner.

— Vi tror ikke det stopper med dette. Sånt blir hevnet, sier elevene.

Politiet ble alarmert om dramaet like etter klokken 14 i går. De rykket raskt ut til stedet.

— Han som slo stakk fra stedet, men vi vet hvem han er. Guttens alder gjør at dette blir en sak for forebyggende avsnitt og barnevernsvakten, sier Svein Bruarøy i Hordaland politidistrikt til BT.