RUNE STØLÅS

10.-13. mai kommer det japanske keiserparet til Norge. Først går turen til hovedstaden. En japansk delegasjon har besøkt Bergen og Trondheim for å finne ut hvor keiserparet skal tilbringe andre del av norgesoppholdet.

— Et slikt besøk kan være verd flere titalls millioner kroner for vertsbyene, uttaler administrerende direktør i Fjord Norge, Elin Bolann.

Det store japanske reisefølget vil legge igjen store penger den lille tiden de er i byen. Japanske journalister vil også stå for verdifull profilering av Norge og vertsbyene.

Superturister

— Japanere er de beste turistene vi har. Et japanske ektepar bruker mer penger i Norge enn 20 svensker. Asia er et godt marked for turisme til Norge. Vi har opplevd en tilbakegang i tilstrømningen fra Japan, så det er svært gledelig at keiserparet kommer, sier Bård Fikstad i Reiselivsbedriftenes Landsforening.

I reiselivsnæringen blir medieomtale ofte regnet i rene annonsekroner. En avisartikkel som dekker en side blir dermed verdsatt som en helsides annonse. Noen aktører mener medieomtalen er verdt tre til fire ganger mer enn en annonse.

Fin årstid

Byrådsleder Monica Mæland synes våren er en fin tid for keiserbesøk.

— Det er jo spesielt flott å få vise frem Vestlandet på våren. I tillegg til flere turister vi noen kanskje flytte hit, sier hun.

Ordfører Herman Friele har stor tro på en oppsving i eksportnæringen i forbindelse med et eventuelt keiserbesøk.

— Næringen bør gripe en slik sjanse og surfe på oppmerksomhetsbølgen. Det gjelder både sjømat-, olje- og skipsnæringen, uttaler Friele.

Underdirektør i Utenriksdepartementet, Åse Bjerke sier avgjørelsen om vertsbyen etter oslobesøket vil komme rask. Det er nemlig mye som skal planlegges før 10. mai. Stort mer enn det vil hun ikke si.

TOKYO 2001: Det norske kongeparet besøkte keiser Akihito og keiserinne Michiro i Japan i 2001. Nå kommer japanerne tilbake, kanskje til Bergen. <br/>ARKIVFOTO: SCANPIX