– Skattesystemet for pokerspillere er dårlig tilpasset, og oppfattes som veldig urettferdig i pokermiljøet. Også fordi annen gambling som det er naturlig å sammenligne seg med, ikke skattlegges. Hesteveddeløp får til og med beste sendetid på riksdekkende TV, sier pokerspilleren på Vestlandet som ønsker å være anonym.

«Frode» har tjent over fire millioner kroner på poker gjennom en årrekke, men har aldri betalt ett øre i skattepenger. I skattelikningen står han oppført med null i inntekt og null i skatt.

Han har foreløpig ikke fått noe krav fra Skatteetaten, men er forberedt på en skattesmell.

– Loven er uegnet

Advokat Øystein Myre Bremset har spesialisert seg på skattlegging av spillgevinster, og representerer flere pokerspillere i Norge. Noen av kundene kommer i forkant og lurer på hva de skal gjøre med gevinster, mens andre allerede har fått et millionkrav fra myndighetene.

Ifølge skatteloven er det bare enkeltgevinster over 10.000 kroner som er skattepliktige. Reglene er ikke tilpasset poker, ifølge advokaten.

– Med vanlig innsats i cash-games vil man sjelden vinne over 10.000 kroner i en pott. Derimot kan man vinne tusenvis av gevinster under 10.000 hvis man spiller mye en dag. Til tross for at hver enkeltgevinst er skattefri, har Skatteetaten de siste årene begynt å definere pokerspillere som næringsdrivende, slik at totalgevinsten blir skattepliktig.

Næring eller ikke

Dersom Skatteetaten definerer pokerspillet som næringsvirksomhet skal man skatte fra første krone, men har mulighet til å trekke fra utgifter til tap.

– Tidligere var dette nærmest utelukket. Vi har eksempler på to pokerspillere som søkte om å bli næringsbeskattet i 2005 og 2006, men fikk avslag. Etter at staten senere oppdaget at mange norske pokerspillere tjente store beløp, endret de holdning til dette, forteller Bremset.

I mange tilfeller er det uklart om spillerne er dyktige nok til at pokerspillet kan defineres som næringsvirksomhet, ifølge advokaten. Aktiviteten må nemlig være «objektivt egnet til å gi overskudd over tid».

– Flere spillere vant penger i 2005 og 2006, som de deretter tapte i årene etter. Er spillert da en lønnsom næring, eller en ulønnsom hobby? spør advokaten.

Han mener også at det er problematisk å næringsskatte spillere tilbake i tid.

– Jeg kjenner eksempler på spillere som har fått millionkrav fra staten pluss straffeskatt på 60 prosent. Dette er unge mennesker som risikerer å gå personlig konkurs. Tilleggskatten er urimelig fordi pokerspillerne ikke har hatt forutsetninger for å vite at de drev en virksomhet.

Vurderer å rømme Norge

Raymond Njerve, redaktør for Norsk Pokermagasin, mener skattereglene gjør det nesten umulig å være pokerspiller i Norge. Fordi poker regnes som et lotteri, kan man ikke trekke fra tapene.

– Dersom man i løpet av en kveld går i null etter ti tap og ti gevinster, skal man likevel skatte ti ganger av 10.000. Det sier seg selv at det er håpløst, spillere kan få milliongjeld uten å ha tjent en krone.

Ifølge Bremset er det flere pokerspillere som nå vurderer å flytte utenlands. Et alternativ er Sverige, hvor poker er skattefritt så lenge man spiller på sider registrert i EØS-land.

Vil endre loven

Pokerspilleren vi har snakket med tror mange skjuler pokerpenger.

– Siden norske myndigheter ikke har noen innsikt, og det internasjonale pengesystemet er såpass komplekst, er det veldig enkelt å skjule pokerpenger. Og når folk har både motiv og anledning, så blir mange kriminelle.

Bremset mener skatteloven bør endres, slik at den blir krystallklar for pokerspillere.

– Vi tror ikke pokerspillere er mindre lovlydige enn andre norske borgere. Men loven skaper mange skattesnyltere fordi det er uklart hvordan reglene skal tolkes. Spillerne må forholde seg til utdaterte skatteregler som ikke er tilpasset pokerspill, og hvor praksis endres fra år til år.

Han vil avskaffe 10.000 kroners-regelen, og mener spillerne i stedet bør skatte av årlig nettogevinst.

– De fleste pokerspillere mener det er rimelig å betale noe skatt, og med en slik ordning ville mange flere oppgitt gevinstene til beskatning.

– Oppgi gevinster

Spesialrevisor Jostein Lien i Skatteetaten bekrefter at han møter mange gamblere som mener reglene er vanskelige å forholde seg til.

– Det er et argument vi hører mye. Selv om man er usikker, så ønsker vi at folk oppgir opplysninger om gevinster. Mange har ikke gjort det, kanskje ikke engang levert selvangivelse.

Anna Lie, spesialutreder i Skattedirektoratet, er enig med pokermiljøet i at dagens regelverk har utfordringer i forhold til nettspill. Men hun ser ikke hvordan det bedre kunne vært utformet.

– Hvis pokermiljøet har innspill, så må de gjerne spille det inn til oss eller departementet, sier hun.

At det kan være vanskelig å trekke grensen mellom hobby og næring, er ikke spesielt for poker, sier hun.

– Det gjelder både for hestehold, frimerkesamlere og andre hobbyer.

Hva mener du om skattereglene for nettspill i Norge? Skriv gjerne en kommentar.

Brækhus Dege Advokatfirma ANS