• Raftoprisen gir meg mot til å kjempe. Jeg er villig til å ofre livet, sier årets prisvinner Frank Mugisha (32).

— Hvordan det er å være åpent homofil i Uganda? Det er livsfarlig, bokstavelig talt. Folk vil drepe deg.

Årets Raftoprisvinner Frank Mugisha (32) vet hva han snakker om. Han er leder av organisasjonen Sexual Minorities Uganda (SMUG), og slåss for homofiles rettigheter i et dypt konservativt og religiøst land.

Dødstraff

Forholdene for Ugandas homofile har fått internasjonal oppmerksomhet etter at landets parlament vurderte et lovforslag som ville medføre dødsstraff for homofili. Forslaget ble skrinlagt i sommer, men kan bli relansert i neste periode. Landet har allerede lover som gjør det ulovlig å ha sex med en av samme kjønn, men en del av landets politikere mente lovene burde strammes ytterligere opp. Landets president Yoweri Museveni støttet også lovforslaget.

— Det er svært liten kunnskap om homofili i Uganda. Barn kan bli utvist fra skolen bare det er mistanke om at de er homofile, og oppleve trakassering både fra medelever og lærere, sier Mugisha.

— Det er ingen som beskytter deg.

Rekrutterer barn

Flere ugandiske politikere har hevdet at homofile rekrutterer barn på landets skoler. Museveni har uttalt at han har hørt at europeiske homofile har vært med på denne rekrutteringen. Denne påstanden har vært med på å piske opp stemningen og har gjort at mange assosierer kampen mot homofili med å beskytte barn.— Dette er ren propaganda fra kristne grupper som ønsker å sverte oss. For det første er det absurd å hevde at man kan rekruttere folk til å bli homofile. For det andre skulle jeg likt å se den som ville gå inn i en ugandisk skole og rekruttere til homofili med de følgene det kan ha for deg, sier Mugisha.

Regjeringen støttet lovforslaget om dødsstraff, og var innstilt på å implementere loven. De snudde imidlertid da de møtte massiv internasjonal fordømmelse.

«Heng dem»

Mugisha forteller at han og vennene stadig opplever å bli trakassert og arrestert uten grunn. Det kan være livsfarlig å bevege seg ute i det offentlige rom. Et ugandisk tidsskrift har publisert bilder av kjente homofile under tittelen "Heng dem!".

— Dette er spesielt farlig fordi Uganda har en lang tradisjon i at mobben tar loven i sine egne hender. Slike oppslag kan raskt skape lynsjestemning, sier Mugisha.

Får styrke

Raftoprisen gir ham mot og styrke til å fortsette kampen, sier aktivisten.

— Det har vært viktig for meg å få frem i Uganda at dette ikke er en homopris, men en menneskerettighetspris, sier Mugisha.

— Dette er en kamp for grunnleggende menneskerettigheter. Vi krever ikke noen særbehandling. Bare å bli respektert for den vi er, og få leve i fred og uten frykt.