• Når vi ungdommer ikke har noe annet å finne på, blir det bråk, sier elev Christian Eriksen på Gimle ungdomsskole. Hver fjerde elev vil ikke nøle med å delta aktivt i en slåsskamp.

MAGNUS VOLLSETmagnus.vollset@bt.no

Sist torsdag inviterte Bergens Tidende elever, rektor og lederen for foreldrerådets arbeidsutvalg (FAU) til et møte om situasjonen ved skolen. Bakgrunnen er omtalen skolen har fått, blant annet på grunn av bråk blant elevene.

Ifølge elevene er hele ungdomsmiljøet i ferd med å hardne til. Trusler om juling er normalt, og det skal mindre til enn før det utarter til slåsskamper. Flere ungdommer skal ha stjålet nødhammere på bussen og bruker dem til å beskytte seg med. — Slåssing er underholdning - Miljøet internt på skolen er bra. Kommer noen utenfra for å slåss, stiller vi opp for å beskytte hverandre, sier Eriksen.

Ifølge han vil mer enn hundre av de 430 elevene på Gimle skole ikke vil nøle med å delta aktivt i en slåsskamp "for å beskytte vennene sine". Dette skal ikke være verre enn på andre ungdomsskoler.

— Hvis det blir en slåsskamp, kommer alle for å se på. Dette er jo underholdning, sier elevrådsleder Ole Steinsland.Han mener foreldrene er naive om de tror dette ikke gjelder deres barn.

Selv slått ned Vanligvis starter konfliktene i helgene mens ungdommene er under påvirkning av alkohol eller andre rusmidler. Bakgrunnen for konfliktene er ofte bagateller. Selve oppgjøret kommer først senere, gjerne på skolene.

— Alle vet hvilken skole de hører til. Der er det lett å finne den som skal "tas", sier elevrådsleder Steinsland.

Han ble selv overfalt og slått ned for tre uker siden. Da kom elever fra en annen skole med det som eneste mål. Han har ennå ikke fått noen forklaring på hvorfor.

Savner fritidstilbud - Hadde vi hatt et ordentlig fritidstilbud, ville ikke dette ha skjedd. Diskotek hver fjerde uke, eller en klubb som stenger klokken ti om kvelden, er ikke nok, mener ungdommene.

— Ingen tør ha fester hjemme lenger. Da kommer det bare noen langveisfra og ramponerer huset, legger de til.

Kravet om et bedre fritidstilbud støttes av både rektor Cato Davidsen og FAU-leder Nils Petter Ramsøy.

— Dette er et helt reelt problem. Hittil har det bare blitt med snakk fra kommunen. De har dårlig økonomi, sier Davidsen.

Ikke slåsskamper daglig Ungdommene understreker at det ikke er snakk om daglige slåsskamper.

— Det skjer nesten aldri at noen blir slått ned uten grunn. En må aktivt oppsøke en slåsskamp, sier Morten Tarlebø. Etter over tjue innbrudd i området rundt Gimle ungdomsskole i løpet av kort tid, patruljerer politiet nå jevnlig. Resultatet er at det ikke har vært flere innbrudd. Elevene mener dette har ført til at bråket bare har flyttet til andre steder.