SILJE VESTVIK

Mobilene ringer og piper nesten kontinuerlig. Folk fra hele landet tok i går kontakt for å gi sin støtte til de to søstrene fra Moldova som søker asyl med trafficking som grunnlag. Mange ønsker å hjelpe jentene økonomisk, og en appell om en innsamlingsaksjon for å betale for de juridiske omkostningene er allerede på gang.

— Vi har enormt mange med oss, sier Leif Inge Underdal, en nær venn av familien. Både bygdesamfunnet, Aurland kommune, Kirkens Nødhjelp og Misjon uten grenser vil gjerne hjelpe familien etter at gårsdagens store tilbakeslag i Oslo Tingrett.

Tanja tok avgjørelsen svært tungt, og måtte reise bort for å hvile seg og få ting litt mer på avstand. Mor Raisa og flere venner dro med 16-åringen. Olga var igjen i Aurland, og fikk trøst fra kjæreste, sin norske familie og venner.

— Jeg hadde aldri trodd at så mange ville tenke på oss, sier hun. Tekstmeldinger har tikket inn hele dagen. En skrev at han var flau over nordmenn. Det hjelper - litt.

— Det er ikke noe godt, sier hun. - Ingen kan forstå hvordan det er.

Verste dagen noensinne

For dem som kjemper for at de to tenåringsjentene skal få bli, er dommen helt uforståelig.

— Den går stikk imot bevisene som ble fremlagt. Og for oss som har blitt kjent med jentene i løpet av snart tre år og hørt hva de er redde for, er det hele ufattelig. Hvor mye skal til for at de skal få bli? De snakker flytende sognedialekt, Tanja går på skole og Olga jobber. De har gjort alt de kan i håp om å få slippe å reise tilbake, sier Erling Håland, som jentene kaller sin norske bestefar.

Olga synes avgjørelsen er urettferdig, og forstår ikke hvorfor hun og søsteren ikke blir trodd. De to tenåringene har planlagt fremtiden på samme måte som alle andre norske ungdommer, og har skaffet seg sommerjobb og søkt på videregående skole til høsten.

— I dag føltes som om alt blir revet vekk under dem. De har ikke mye krefter igjen nå, sier «bestemor» Gjertrud Håland.

— Det er helt ubeskrivelig. Det kan ikke finnes noen dager som er verre enn i dag. De som har tatt denne avgjørelsen burde vært her, så de kunne skjønte konsekvensene av det de har bestemt.

Håper på konsekvenser

— Å bli sendt tilbake til Moldova er det verste som kan skje. Der har vi ingen fremtid, sier Olga.

Søstrene har ingen slektninger de kan bo hos, ingen penger til å betale for skolegang og ingen jobb. De er også nødt til å registrere seg, og kan forvente nye problemer med politiet.

— I tillegg kommer frykten for å bli forsøkt kidnappet igjen, sier bestemor Gjertrud. Men jentene har ikke fått noen utreisedato, og verken familien Belik eller støttespillerne deres vil gi opp. Ingen ting er bestemt ennå, men på grunn av den brede støtten tror familien at de vil anke dommen fra Oslo Tingrett. Støttespillerne vil også jobbe for å få evaluert Utlendingsnemnda sin funksjon, for at saken skal få konsekvenser utover Belik-familien.