Politiet mistenkte at en 25 år gammel nigeriansk kvinne ble tvunget til prostitusjon i Bergen, og ba henne forklare seg om hvordan sjefen behandlet henne.


Les også: Han slo alarm om menneskehandel

Spørsmålet i overskriften var ett av dem etterforskeren stilte i avhør. Kvinnen svarte bare med gråt.

– Legger svarene i munnen

– Dette er en meget spesiell avhørsteknikk. Politiet legger nærmest svarene i munnen på henne, mener advokat Eirik Nåmdal, forsvarer for den 31 år gamle kvinnen som er tiltalt i saken.

I ett av avhørene blir det tatt opp om 25-åringen skulle dra fra Bergen til Oslo for å prostituere seg der. Ordvekslingen gikk slik:

– Ønsket du å flytte til Oslo?

– Nei.

– Så de tvang deg til å flytte til Oslo?

– Ja.

Ved en annen anledning blir fornærmede stilt spørsmål om 25-åringens sjef, som ble kalt «krokodillen». Det er politiet som først bringer navnet på bane:

– Vi vet at «krokodillen» er (tiltaltes navn, red.anm.)

– Jeg vet ikke.

– Fordi det er hun som eier de to telefonnumrene... Er du redd for hva hun kan gjøre mot din familie?

– Ja.

Og:

– Da er dette (tiltalte), er det ikke?

– Jeg vet ikke.

– Har du betalt det meste av pengene du skylder henne nå?

(Ikke noe svar).

– Har du noen penger igjen å betale?

– Ja.

– Får du også kunder via internett?

– Nei.

25-åringen har flere ganger senere forklart at det ble tatt nakenbilder av henne som ble lagt ut på nettet, og at hun fikk kunder på den måten.

Et annet avhør går slik:

– Er det (tiltalte) vi snakker om her, vi har vel allerede sagt det?

– Nei.

– Men (tiltalte) er «krokodillen»?

– Jeg vet ikke.

— Legger seg flat

Aktor i saken, statsadvokat Benedicte Hordnes, er enig i at avhørene ikke holder mål.

– Vi legger oss flat for at avhørsteknikken ikke er god, og det går særlig på ledende spørsmål. Fornærmede har hele tiden vært lite meddelsom. Det er på tross av avhørsteknikken tatt ut tiltale, sier Hordnes.

– Tåler ikke flere historier

Forsvareren reagerer også på at politiet i avhør gir 25-åringen forhåpninger om opphold i Norge hvis hun legger opplysninger på bordet:

– Dersom du ønsker å være i Norge utover disse seks månedene, må vi vite helt sikkert at du er utsatt for menneskehandel og trusler. Det betyr at vi etter hvert vil trenge navn, ikke nå, men etter hvert. Slik at vi kan få en sak mot de menneskene som er ansvarlige for dette, sier etterforskeren i ett av avhørene.

– Dette er brudd på påtaleinstruksen. Ingen skal komme med løfter eller trusler i et avhør. Dette er et løfte om hva som skjer hvis politiet får en sak, og en advarsel om hva som skjer hvis de ikke får det, sier Nåmdal.

Han mener det tross alt er bra at avhøret er dokumentert.

– Det spesielle her er at det meste er tatt opp på bånd. Ellers er slikt gjerne noe som skjer på gangen og ikke blir dokumentert, sier forsvareren.

25-åringen har vært i ti politiavhør, og har endret forklaring flere ganger. Ved én anledning blir hun forklart at dette vil svekke troverdigheten hennes og bli brukt mot henne i en rettssak.

– Denne saken tåler ikke flere nye historier. Hvis det er for mange nye historier vil det kunne ødelegge saken, rett og slett, sier 25-åringens egen bistandsadvokat under ett av avhørene.

Senest nå under rettssaken har kvinnen gitt to ulike forklaringer om hvordan hun kom til Norge.

– Jeg har hatt så mange tanker i hodet, jeg var forvirret. Jeg sverger ved Gud at jeg forteller sannheten nå, sier hun.

Odd e nerbø