Morgenfuktig kleber gresset kleber seg langt oppover lårene på Geir Hagebø. Det er en vakker sommerdag, og markene bak lavblokkene i Liatun borettslag i Arna klippes og stelles.

Gress er gress, uansett. Men Hagebø, som jobber i parkavdelingen i Åsane, skulle nok heller stelt en kommunal plen. Som på Kyrkjekrinsen skole. Den passerte Hagebø på vei til jobben i Arna — og konstaterte med tungt hjerte at skoleplenen gror til.

— Det ser fælt ut, sier han.

Synet av slike plener smerter for en mann med lang fartstid i kommunens tjeneste:

— Vi pleide å betrakte disse områdene som våre egne hager. Nå må vi lære oss å se gjennom fingrene med forfallet. Det nytter ikke å irritere seg over at det ser stygt ut, sier han.

Kutt og omorganisering

Det er flere forklaringer på at Hagebø og kollegene bruker arbeidstiden på en privat plen, i stedet for en kommunal.

Den første heter innsparinger. Grønn avdeling har måttet tåle kraftige kutt de siste to årene. Når det finnes færre kroner å kjøpe parktjenester for, blir det også mindre utført.

Den andre heter omorganiseringer. Inntil i fjor sommer var det bydelene som bestilte arbeid fra parkmannskapene. Så ble bydelene nedlagt, og ansvaret for å kjøpe parktjenester overført til den enkelte rektor og sykehjemsbestyrer.

Skolebudsjettene er også trange. I valget mellom å kutte timer og kutte gress, velger skolefolk flest å la gresset gro.

Friere stilling

Den tredje forklaringen heter friere stilling. 1. juli i fjor ble selskapet Bydrift Bergen opprettet. Bydrift er et kommunalt foretak (KF).

Som eget selskap står Bydrift Bergen KF friere til å opptre i det private markedet enn som kommunal avdeling.

Og friere skal det bli. Byrådet har varslet at Bydrift kan bli et aksjeselskap fra årsskiftet.

Direktør Kjersti Skaar bekrefter at Bydrift har konkurrert om private oppdrag for å skaffe tilstrekkelig sysselsetting.

— Men vår hovedbestiller er Bergen kommune, grønn avdeling, presiserer hun.

Ut på anbud

Til høsten skal vedlikeholdet av parkene i Åsane og Årstad ut på anbud. Det er starten på full konkurranseutsetting av alt parkarbeid.

Geir Hagebø er innstilt på å kjempe om jobbene, selv om han personlig synes kommunens plener kunne vært stelt av kommunens folk.

— Vi må stå på og vinne disse anbudene, sier Hagebø.

Hvis jobbene går til private aktører, vil Bydrift Bergen satse tyngre i det private markedet. Hvis ikke forsvinner jobbene.

— Vår intensjon er å vinne disse oppdragene. Hvis vi ikke gjør det, kan det bli aktuelt å prøve seg mer mot det private markedet. Vi arbeider dessuten for å få institusjoner og skoler til å bestille flere oppdrag, sier Kjersti Skaar til Bergens Tidende.