Dette løser et alvorlig sikkerhetsproblem både i fly og ved sykehus. Der kan mobilbruk sette avanserte instrumenter ut av spill — noe som i verste fall kan føre til tap av menneskeliv. Derfor er all bruk av mobiltelefon forbudt både i luften og innendørs ved større sykehus.

Bare ti ansatte

Den enestående teknologien er utviklet av det vesle firmaet ICE International med ti ansatte i Fana. Mannen bak den trådløse oppfinnelsen er bergensingeniøren Jan Monrad Tangen. Han kom på idéen etter å ha hørt om et Braathensfly som måtte gjøre vendereis på grunn av en mobiltelefon i 1998.

— Vi både håper og tror at dette blir en gullgruve for oss og vil bidra til å utvikle Bergen som et internasjonalt senter for trådløs teknologi. Vi har hatt et nært samarbeid med Luftfartsverket, kontaktet 240 internasjonale flyplasser og fått stor respons. Alle vi har vært i kontakt med, sier ta de vil ha denne teknologien. I dag regner man med at ti prosent av alle mobiltelefoner som passasjerene har med seg om bord i et fly, står på under reiser.

— Det utgjør et alvorlig sikkerhetsproblem fordi senderne i dem kan påvirke flyets instrumenter, sier Tangen og firmaets daglige leder, Hans Rundshaug til Bergens Tidende.

Først i verden

De to hevder at Ice International er først og hittil eneste i verden som har klart å utvikle en teknologi som automatisk slår av mobiltelefoner. I løpet av høsten vil de små antenneboksene være på plass over døren inn til to av de mest brukte flyutgangene på Flesland - gate 27 og gate 28,

Via antenneboksen på 10 x 10 centimeter sender en pc signaler som automatisk slår av passasjerens mobiltelefon like før han går om bord i flyet.

På verdensmarkedet

— Dette systemet er tilrettelagt for mobiltelefoner med den såkalte Bluetooth-teknologien, som nå blir standard kommunikasjonskanal i alle nye mobiltelefoner. I dag finnes det tre slike telefoner fra Nokia og Ericsson på markedet. Nye Bluetooth-telefoner er like om hjørnet. I løpet av et par år vil dette være de vanligste mobiltelefonene fra alle de store produsentene, sier Tangen og Rundshaug.

ICE International har allerede kontakt både med verdens ledende mobilprodusenter og med de store flyplassene både i Stockholm, København, Frankfurt, München og Amsterdam. Neste år skal de første erfaringene fra Flesland presenteres for det internasjonale flysikkerhetsmiljøet. Til våren blir også erfaringene fra Haukeland sykehus tema på en stor internasjonal kongress for hospitalteknologi.

FØRST I VERDEN: - En antenne i denne vesle boksen på 10 x 10 cm slår automatisk av mobiltelefoner ved inngang til fly og sykehus, sier dataingeniør Jan Monrad Tangen (t.v.) og daglig leder Hans Rundshaug i ICE International.
Foto: Arne Nilsen