Landets handelsstand forbereder seg på et forrykende desembersalg. Forventede toppdager er fredag 21. og lørdag 22. desember.

I fjor endte desembersalget på over 42 milliarder kroner i omsetning. Nær en tredel var ren julehandel. I år ligger det an til vel 45 milliarder kroner, en vekst på rundt syv prosent.

Les også fra NA24: Duket for handlemaraton

Kjøpesentre i Bergen melder om enda større vekst. Galleriet og Vestkanten har hittil i år økt omsetningen med mellom ti og tolv prosent, mens Xhibition og Kløverhuset har «vokst mer enn markedet», ifølge senterlederne.

– Det ser ut til å bli tidenes shoppingår for oss, og mye taler for at julehandelen blir stor, sier senterleder ved søndagsåpne Vestkanten, Rolf Tvedte.

Tidlig ute med søndagsåpent

Lagunen, Åsane storsenter, Bergen storsenter og flere andre holder også søndagsåpent i dag. De fleste i Bergen venter imidlertid til neste helg. Tradisjonelt er det kun de to siste søndagene før jul at butikkene i sentrum har søndagsåpent.

– Det skyldes en totalvurdering. Det er ennå for tidlig for den store julehandelen på søndager, og det er også greit for de ansatte med kun to dager, sier senterleder for Galleriet og Sundt, Geir Kaland. Han forventer en vekst i julehandelen på åtte-ti prosent i forhold til fjoråret.

– Det betyr rekord, men rekord er det jo nesten hvert år, sier han.

– Er kjøpepresset i julen blitt for stort?

– Jeg har inntrykk av at ting av og til blir hauset vel mye opp. Julehandel er så klart en stor og viktig del for handelsstanden, men jeg tror folk stort sett har et fornuftig forhold til pengebruk i julen, sier han.

Kløverhuset og Xhibition venter også til neste helg. Senterleder Stig Blomvågnes tror ikke søndagsåpne butikker øker kjøpepresset.

– Det handler om at man tilpasser seg en travel hverdag. Bransjen tar hensyn til hvor kort tid kundene har til å handle, sier Blomvågnes.

Rekord i kortbruk

Også Bankenes betalingssentral (BBS) regner med ny rekord. Desember er den måneden betalingskortene trekkes mest, og BBS regner med at nordmenn vil dra kortet rundt 90 millioner ganger i løpet av måneden.

– Vi forventer at årets handletopp inntreffer fredag 21. desember, sier informasjonsdirektør Svein-Arne Tjore i BBS til NTB.

Fjorårets topp var fredag 22. desember. Da ble kortene trukket 4,4 millioner ganger for vel 2,3 milliarder kroner. Ni av ti kjøp med kort skjer med bankkort.

– Det viser at vi kjøper med penger vi har, og ikke på kreditt, sier Tjore.

Ifølge tall fra Handels— og Servicenæringens Hovedorganisasjon, vil hver av oss bruke i snitt 9.220 kroner i desember, hvorav 2.860 kroner er julehandel.

Har kjøpepresset gått for langt? Hva mener du?

FLITTIG BRUKT: Bankenes betalingssentral regner med at nordmenn vil dra kortet 90 millioner ganger i løpet av desember. Ni av ti kjøper med bankkort, og ikke på kreditt. ARKIVFOTO: BERGENS TIDENDE
RUNE SÆVIG
FORVENTER REKORD: Geir Kaland, senterleder for Galleriet og Sundt, regner med omsetningsrekord i år. - Julehandel er så klart viktig for handelsstanden, men jeg tror folk stort sett har et fornuftig forhold til pengebruk i julen, sier han. ARKIVFOTO: RUNE SÆVIG