I går startet saken mot to sigøynere i Bergen byrett.

— Jeg har mottatt en rekke telefoner fra eldre mennesker i Bergen som er blitt utsatt for kyniske og profesjonelle teppeselgere, opplyser politiførstebetjent Magne Eggen ved økonomiavsnittet ved Bergen politidistrikt.

Han mener folk er for naive.

— Folk bør tenke seg om to ganger før de kjøper tepper på døren. Teppene er ikke verdt mer enn et par hundrelapper, sier Eggen til Bergens Tidende.

Svindlet eldre dame

I går startet straffesaken i Bergen byrett mot to sigøynere fra Oslo. En 24 år gammel mann er tiltalt for å ha lurt til seg 262.000 kroner fra en 83-årig dame i Bergen i fjor sommer.

— Jeg kom i kontakt med damen da jeg var i Bergen for å selge tepper. Hun kjøpte tepper for 23.000 kroner, forklarte 24-åringen i retten.

Den unge teppeselgeren virket så sympatisk og troverdig at kvinnen lot seg overtale til å låne ham 130.000 kroner. Kort tid senere klarte han å få lurt til seg ytterligere 132.000 kroner.

Den 83-årige damen har nå fått tilbakebetalt 160.000 kroner fra sigøynermiljøet i Oslo.

Gaver og whisky

Politiførstebetjent Magne Eggen sier det er vanlig at navn og adresser på eldre mennesker blir spredd rundt i sigøynermiljøet.

— Folk som gjerne er blitt lurt en gang, oppsøkes ofte påny av andre sigøynere, sier Eggen.

I mai i fjor slo 24-åringen til mot en 79 år gammel mann i Trondheim. Han klarte da og svindle til seg 90.000 kroner. Den samme mannen hadde tre ganger tidligere hatt besøk av sigøynere som hadde klart å loppe ham for til sammen 70.000 kroner.

79-åringens samboer, Christine Hansen, tok imot 24-åringen da han ringte på døren.

— Han var veltalende og snakket oss helt rundt. Han hadde med seg en flaske whisky, mens jeg ble lovet klær og sko, sa Christine Hansen (80) i retten.

Eggen bekrefter at dette er en vanlig fremgangsmåte.

Fiktive navn

24-åringen forklarte at sigøynerne ofte drar rundt i Norge for å selge tepper.

— Da drar vi ut en gruppe på 10-15 campingvogner og dekker hvert vårt område. Alle sigøynerne som selger tepper i Norge opererer med falske navn, sa tiltale.

Magne Eggen sier at dette gjør etterforskningen for politiet meget vanskelig. Han ber derfor folk om å være på ekstra på vakt overfor mistenkelige teppeselgere.