I 13-tiden torsdag ble en ung kvinne frastjålet en iPhonepå McDonald’s på Torgalmenningen i Bergen.

— Hun merket plutselig at noen nappet i vesken. Hun så to personer, men klarte ikke åbeskrive dem, sier operasjonsleder Terje Hilland i Hordaland politidistrikt til bt.no.

Tips? Send MMS/SMS til 2211, eller skriv e-post

Sjekk glidelåsen

Nå går operasjonslederen ut med en advarsel om økning i lommetyverier og aggressive tiggere.

— Vi har fåttflere henvendelser i dag enn til vanlig. Jeg vil si at det er nærmere ti, sierHilland. - Hva er ditt råd til publikum?

— Hvis du følerat folk begynner å sverme rundt deg, så må du passe på tingene dine. Og pass påat glidelåsen er igjen. Dette skjer like lett med de som er 15 som de på 70.Det går så fort, og du reagerer gjerne ikke før det for sent, sier Hilland.

Han mener at måten du bærer vesken på, er viktig, og anbefaler å bære den på magen om mulig.

Butikktyver på Lagunen

Politiet har hatt sivile folk ute på kjøpesentre og i sentrum iløpet av torsdagen. Likevel er ingen pågrepet, unntatt tre litauere som ermistenkt for butikktyveri på Lagunen.

Dette skjer like lett med de som er 15 som de på 70. Operasjonsleder Terje Hilland

Bortsett fra det, har politiet ingen anelse om hvem som utførerlommetyveriene i Bergen. Svært få er tatt for slike lovbrudd de siste månedene.

— Jeg kan ikke siom det er nordmenn eller utlendinger, men det er en kjent sak at en delutlendinger har spesialisert seg på dette, sier operasjonsleder Hilland.

Tatt på fersken

Et av unntak er en mann i 20-årene fra Midtøsten. Han ble tatt på fersken i juni. Han hadde nyligsonet for et liknende forhold i Oslo.

Mannen hadde ikke lovlig opphold i Norge,og politiet håpet å få sendt ham ut av landet snarest mulig.

— Men det er ofte vanskeligere å få kartlagt identitet til personer fra denne regionen og få dem uttransportert til det rette hjemlandet, sa politijurist Trond Høvik.Aftenposten.no skriver torsdag at hyperkriminelle tyver kommer tilbake straks de blir utvist og transportert hjem. Politiet i Oslo kaller det lave straffenivået demotiverende.

Justis- og beredskapsminister Grete Faremo har alt satt i gang et arbeid med sikte på å få en betydelig skjerping av straffen for ulovlig innreise for dem som alt er utvist:

— Økningen i antall er kanskje ikke så stor, men vi må sende et betydelig signal om at dette er et alvorlig lovbrudd som skal straffes deretter, sier Faremo.

Politiet i Bergen har også fått mange klager på tiggere torsdag.

— De går etter ogoppsøker folk. Men ingen er tatt for dette torsdag. Patruljene har vært opptattmed andre ting, sier Hilland.

Hva bør gjøres? Diskuter under:

ADVARER: Operasjonsleder Terje Hilland