Bergen sentrum, natt til fredag i 01.30-tiden: Ambulanse og politi rykker ut til tre personer som sitter utenfor et utested i Bergen.

— Meldingen gikk ut på at de hadde tatt overdose med GHB, sier operasjonsleder Frode Kolltveit i Hordaland politidistrikt.

Alle de tre skal ifølge Kolltveit ha kviknet til igjen.

Slår alarm

Siste tids utvikling i overdoser med GHB, og det nært beslektede stoffet GBL, får nå både helsevesen og politi til å slå alarm.

— Bare i januar rykket vi ut til 22 overdoser der GHB/GBL var antatt å være årsaken, sier Guttorm Brattebø, leder for akuttmedisinsk seksjon i Helse Bergen.

Det er flere enn det var totalt i hele tremånedersperioden oktober-desember 2010.

— Trist, sier Brattebø.

— Vi er tilbake på det altfor høye nivået som vi hadde tidligere. Vi trodde at folk hadde begynt å ta til vettet.

I 2010 var det flere dødsfall i Bergen knyttet til GHB-overdoser. Men i perioden april-desember så både politi og helsevesen en gledelig nedgang i GHB- og GBL-relaterte overdoser.

Årsakene ble antatt å være lovforbudet mot GBL som kom i fjor vår, samt at politiet hadde gjort flere store beslag.

— Hva tror du er årsaken til oppsvinget nå?

— Det vet vi jo ikke. Skal jeg spekulere, kan det jo være at stoffet nå markedsføres under et nytt, fancy navn, med en annen «innpakning», men fortsatt er det samme gamle. Det ser vi skjer med partydop. Eller det kan være at nye brukergrupper er kommet til, sier overlegen.

- Russisk rulett

Jørn Solsvik, leder for organisert kriminalitet-seksjonen i Hordaland politidistrikt, synes økningen virker «ganske ekstrem».

— Vi ser det samme som ambulansefolkene, at GHB igjen er på vei tilbake. Nå er det tilgang, og vi gjør beslag.

Solsvik tror ikke overdoseøkningen er tilfeldig. Han ser grunn til å advare.

— Å bruke GHB/GBL er nærmest russisk rulett. Brukerne aner ikke hva de får i seg, hvordan blandingsforholdet er og så videre. De snakker jo selv om at de «stempler ut», de sovner rett og slett. Disse stoffene er veldig farlige og sterke. Jeg har selv sett at det etser lakken av et bord. Vi har hatt altfor mange overdoser på det stoffet, fastslår Solsvik.

— Hva skjer?

— Det blir bare spekulasjoner. Vi har i hvert fall ingen indikasjoner på at det er kommet en ny, stor forsyningskilde som nå pøser ut dette stoffet, sier Solsvik.

Faktisk beslagla politiet mindre GHB/GBL i januar enn i desember, da overdosetallene var svært lave.

Beslag og overdoser henger altså ikke nødvendigvis sammen.

— Men dette er et område med store mørketall. Det er mange overdoser og fester med GHB/GBL-bruk vi aldri får vite om, sier Solsvik.

Urutinerte brukere

Generelt påpeker Solsvik at GHB/GBL-miljøet har flere urutinerte rusbrukere enn det etablerte narkomiljøet - og dermed en innebygget større risiko for å overdosere.

Overlege Brattebø sier GHB/GBL påvirker de fleste vitale funksjoner.

— Det gjelder både bevissthet, pust og sirkulasjon. Folk med lik fysiologi kan reagere helt ulikt, og kombinasjon med alkohol gjør GHB/GBL enda farligere, sier akuttoverlegen.

Han anslår at tre av fire som tar overdose med GHB/GBL, trenger mer avansert behandling enn det ambulansen kan tilby.

— Det er langt lettere å behandle de klassiske heroinoverodsene på stedet. Det finnes ingen motgift mot GHB/GBL, sier Brattebø.

SE STØRRE: Klikk på grafikken for større bilde. Grafikk: Knut Hjortland, BT.