ANDERS WAAGE NILSEN anders.nilsen@bt.no

Fylkesveterinæren stengte onsdag slakteriet med umiddelbar virkning, og ser meget alvorlig på saken. ILA er et laksevirus som regnes som meget smittefarlig.

Oppdrettsanlegg som blir smittet må slakte ned all fisken, desinfisere anlegget og ligge brakk i flere måneder før ny fisk kan settes ut.

Slakteriets renseanlegg, som skulle filtrere og desinfisere avløpsvannet, var ikke ferdigmontert da slaktingen av den syke fisken ble påbegynt.

Ledelsen ved slakteriet var klar over problemet, men ga likevel sin velsignelse.

Uforståelig — Det er oppsiktsvekkende og uforståelig at et antatt seriøst slakteri velger å slippe blodvannet rett i fjorden. Vi ser meget alvorlig på dette, og forholdet vil bli politianmeldt, sier spesialveterinær Martin Binde ved Statens Dyrehelsetilsyn.

De ulovlige utslippene skal ha pågått siden slutten av mai og frem til onsdag denne uken.

Fisken som ble nedslaktet kom fra Gulen - en av flere kommuner i Sogn og Fjordane som har slitt med ILA-smitte den siste tiden.

Ifølge daglig leder Sigbjørn Vik, fikk lakseslakteriet dispensasjon til å slippe ut urenset brønnvann fra båten som fraktet fisken.

— På grunn av dispensasjonen begynte vi også å slippe ut blodvannet. Det skulle vi aldri ha gjort. Vi ser i ettertid at dette var en feil avgjørelse, sier Vik.

- I en tvangssituasjon Konsernsjef i Rolf Olsen-gruppen, Andreas Grimelund, vedgår at utslippet av blodvann skjedde med et visst overlegg.

— Vi følte vi var i en tvangssituasjon. Vi prøvde å få fisken slaktet på andre slakterier, uten å lykkes. Dessuten var renseanlegget vi hadde bestilt, forsinket. Men det unnskylder ingenting. Dette skulle aldri ha skjedd, sier Grimelund, som legger seg helt flat for kritikken fra veterinærmyndighetene.

Avsløringen av utslippet på Askøy kommer bare en uke etter at det oppstod mistanke om at flere tonn ILA-smittet fisk skal være dumpet på sjøbunnen ved et fiskeoppdrettsanlegg i Bremanger. Nå varsler veterinærmyndighetene kraftige innstramminger.

— Vi kommer til å undersøke flere andre slakterier i tiden som kommer, sier Binde.