Fristen for å bytte dekk gikk ut mandag. Men de som var raskt ute i fjor, fikk seg en overraskelse — 3. mai rådet det kaos på veiene i og rundt Bergen.

Da lavet det ned våt snø, og Statens vegvesen advarte mot å kjøre på sommerdekk. På Fanafjellet sto bilene på kryss og tvers.

— Vinteren er tilbake, slo trafikkoperatør Tina Fjeldavly fast.

Spår 18 grader

Denne gangen kan statsmeteorolog Frode Hassel nærmest garantere at det ikke blir noe plutselig værskifte, men samtidig advarer han mot frost onsdag og torsdag.

En kaldluftpassasje har nettopp passert Vestlandet slik at det blir kjøligere i morgen.

— Det kommer nedbør, men det blir ikke samme tilstander som i fjor. Det blir mildt når nedbøren kommer. Unntaket kan være i fjellet søndag, sier Hassel.

Og snart blir det varmere. Mye varmere. Langtidsvarselet viser 18 grader i Bergen neste onsdag. Ifølge Hassel er ikke det uvanlig.

— Det er ikke noe spesielt å rope hurra for. Vi har hatt det slik en del år, sier meteorlogen.

Ikke ekstra kontroll

Statens vegvesen sier at de ikke kommer til å ha ekstra dekk-kontroll de nærmeste dagene selv om fristen er ute og det er varslet fint vær fremover.

— Vi er rommelige når det gjelder datoen. Dette er ikke noe vi stresser. Folk pleier å være flinke til å se an forholdene og legge om. Når det er gått en uke eller to, kan det hende at vi skriver noen gebyrer, sier fagansvarlig for utekontrollen ved Bergen trafikkstasjon, overingeniør Tom Børslid.

Datoen er heller ikke absolutt. Skal du på fjellet eller et sted hvor forholdene gjør det nødvendig er det lov å sette på piggdekk (se faktaboks).

Blanke dekk

Børslid mener at for liten mønsterdybde er et større problem. Mønsterdybden skal væreminimum 3 millimeteri vinterperioden, og 1,6 millimeter for sommerperioden.

— Vi skriver ut flere gebyrer på blanke dekk. Det er mange som velger å slite ut dekkene. De må være obs at vinterdekkene kan være uegnet for kjøring når det er vått og høye temperaturene.

Tips om trafikksaker? Send MMS/SMS til 2211, eller skriv e-post