En mangeårig ansatt ved Akvariet går til sak mot stiftelsen som eier dyreparken, etter det hun mener er en usaklig avskjedigelse.

Den betrodde medarbeideren skal ha kommet i unåde hos direktør Stig Sægrov, etter å ha stilt en rekke kritiske spørsmål vedrørende driften av Akvariet.

På direkte spørsmål bekrefter saksøkers advokat, Gustav Wiig, at slanger i direktørens besittelse er ett av temaene i denne saken. Ut over det vil han ikke å gi noen kommentarer. Verken direktør ved Akvariet, Stig Sægrov, eller hans advokat Ivar Kjeldner, ønsker å uttale seg.

Slanger døde på kontoret

Bergens Tidende skrev i går at Akvariet i Bergen risikerer en sviende bot, etter at Direktoratet for naturforvalting (DN) har anmeldt dyreparken for ulovlig innførsel av slanger.

Det dreier seg om en stor gift— og kvelerslangeutstilling, som kom til Akvariet i februar og som nå befinner seg i Trondheim. I arbeidsrettssaken handler det om to slanger som ble oppbevart på direktørens kontor, og som døde mens han var på ferie.

Den avskjedigete medarbeideren hevder at slangene var direktørens private, og at de døde som følge av mangel på tilsyn. Fra Akvariets side hevdes det at slangene var i Akvariets eie, og at de døde under parasittbehandling.

Vil ha apesaken gjenopptatt

I 1999 ble Akvariet anmeldt for ulovlig innførsel av fem dvergsilkeaper. Akvariet ble anmeldt av både Tollvesenet og organisasjonen NOAH for dyrs rettigheter.

Siri Martinsen i NOAH reagerer kraftig på at denne saken er blitt foreldet, på grunn av at den lenge lå urørt ved Bergen politidistrikt:

— Det er ikke mange måneder siden vi purret på saken. Nå prøver vi å få den gjenopptatt. Vi mener at apesaken og slangesaken må sees i sammenheng. I begge tilfellene har Akvariet i Bergen gitt blaffen i å følge reglene, og satset på å få de nødvendige tillatelsene i ettertid, sier Martinsen.

I følge NOAH er tre av apene som ble smuglet inn døde.

— Vi har fått rapporter om at en døde under barsel, en døde på grunn av stress, og en døde av blødende haleskade, sier Siri Martinsen.

Direktør ved Akvariet, Stig Sægrov, sier at det var fire aper som ble tatt inn.

— Deriblant et par på 13 år. Det tilsvarer 75 menneskeår. Hunnen døde i barsel, fordi hun var for gammel. Maken døde like etterpå. Det er ganske vanlig. I tillegg var det en ape som døde under medisinering, sier Stig Sægrov.

STRID OM SLANGER: Direktør Stig Sægrov, her med Synnøve Svabø, må svare i retten i forbindelse med to slanger som døde på Akvariet. ARKIVFOTO: KNUT STRAND
KNUT STRAND