Et stort flertall i bystyret vedtok riktignok å lempe på avtalen med Sandviksboder1, som kjøpte Slaktehustomten av kommunen for snart fem år siden.

Sandviksboder1 skal få lov å leie ut til annet enn maritim virksomhet. Men bystyret krever at prisen da skrus opp minst på nivå med det som var høyeste bud da salget ble vedtatt.

Kravene ble ikke lempet uten en saftig runde med etterpåklokskap.

— Denne saken er politisk betent, sa Frps Gunnar Bakke.

Som styreleder i Bergen Bygg og Eiendom var det han som i høst sørget for at bystyret ble forelagt søknaden fra Sandviksboder1 om å få fravike det konseptet som bystyret bet på i 1999.

Westfal-Larsen og Scandinavian Electric fikk den gang kjøpe Slaktehustomten på grunn av løftet om 150 maritime arbeidsplasser. Selv om andre bød mer, og selv om Prosjektfinans var kåret til vinner, av en fagkomité.

— Å blande jus, salg og ønskedrømmer på den måten er noe vi må slutte med, fortsatte Bakke.

Også KrFs Trygve Birkeland følte seg klok av skade:

— Skulle det vært full rettferdighet i denne saken, burde kommunen kjøpt tomten tilbake og begynt på nytt, sa Birkeland

Nettopp det foreslo trekløveret SV, RV og Sp, uten å få støtte fra andre enn egne 13 stemmer.

Tina Åsgård (SV) oppsummerte slik:

— Det kan ikke være sånn et en kjøper kan forføre et bystyreflertall med luftige planer og deretter, når planene havarerer, få viljen sin igjen.

RVs Torstein Dahle tok i litt kraftigere og varslet dessuten at RV vil bringe Slaktehussalget inn for ESA, som overvåker EØS-avtalen.

— Saken stinker, fastslo Dahle.

Flere gikk langt i å antyde at administrasjonen gjorde slett arbeid ved å skjøte over tomten uten å sjekke holdbarheten i de maritime planene og uten å legge heftelser i skjøtet.

Høyre fikk en skrape fordi partiet satt med skjulte økonomiske bindinger til Rolf Westfal-Larsen da saken ble avgjort. SV og RV mente Høyre var inhabil i behandlingen av Slaktehustomten, men flertallet avviste det.

Både KrF Kristian Helland og Aps Terje Ohnstad kritiserte imidlertid Høyre for å hemmeligholde sine økonomiske bidrag.