Mørket har senket seg over Bryggen i Bergen. En mann fisker opp lommelykten og lyser ned i bosspannet. Ingen flasker i sikte.

— Det er desidert flest i helgene. Da blir det kanskje et par hundre, sier spanjolen Jesus Tierno.

60-åringen er uviss på om han klarer å få seg jobb i Bergen. Mens han venter og håper, samler han flasker for å spe på familieinntekten.

— Dette er en måte å tjene penger på, på linje med å vaske eller være journalist, sier Jesus Tierno på sin faste rute langs Bryggen.

  • Se og hør Tiernos historie i videovinduet over!

- Et annerledes liv

Konen vasker av og til på et hotell og tjener rundt 10.000 kroner måneden. Selv får han en liten pensjon, om lag 3000 kroner, fra Spania der han jobbet som slakter før han ble arbeidsledig for et par år siden.

Paret har ett barn og bor i en hybelleilighet beregnet på én person.

— Økonomisk overlever vi så vidt, blant annet ved hjelp av matvarer fra Korskirken og lunsj i Robin Hood-huset. Livet her er ganske annerledes enn det vi levde i Spania. Men det er mange som har det verre enn oss. Vi er tross alt en familie sammen her. Jeg er i god fysisk form og kan jobbe med mye forskjellig, sier han og trør mot Torgallmenningen i forrykende tempo.

Flaskesamleren Jesus Tierno ønsker å gi sin datter en bedre fremtid i Norge.

Han jobbet i slakteri i Barcelona før han ble arbeidsledig for et par år siden og flyttet til Bergen i fjor. Han er ikke her for å finne jobb, men først og fremst for å hjelpe sin kone og passe på datteren.

— Utdanningssystemet virker mye bedre her enn i Spania. Jeg er veldig imponert over den norske skolen og all hjelpen og informasjonen vi får. Noen sier at nordmenn ikke er sosiale. Det er jeg ikke enig i. Jeg tror heller dere er litt sjenerte og venter på at den andre skal ta initiativ til å snakke. Nordmenn virker alvorlige og ærlige.

Søker lykken

Det siste året har flere og flere spanjoler, italienere, grekere og rumenere reist til Norge og Bergen på jakt etter jobb og et bedre liv. Gjennom EØS-avtalen kan folk fritt reise til andre land på jakt etter jobb, men for mange går det fra vondt til verre.

Stiftelsen Robin Hood-huset, et møtested for fattige i Bergen, har hatt stor pågang av spanske arbeidsinnvandrere det siste året.

— I mars i fjor tok det helt av. Siden har cirka 250 spanjoler vært innom her hos oss. Noen har bare 300-400 euro i lommen når de kommer, og det er begrenset hvor lenge de klarer seg på det. Mitt inntrykk er likevel at bare noen få har reist hjem igjen, sier daglig leder Marcos Amano. - Hvilken bakgrunn har de?

— Spekteret er bredt. Noen kommer fra hotell- og restaurantbransjen. Andre er bygningsarbeidere, ingeniører eller mekanikere. Noen har fortsatt hus i Spania og prøver å betale ned gjelden fra Norge. Andre har mistet alt de hadde og levde på gaten i Spania.

- Hvordan bor de i Bergen?

— Et fåtall bor på gaten. De sover der de finner tak over hodet: Under presenninger på båter, på jernbanestasjonen, i busskur. Andre deler et lite rom med 4-5 andre.

Ikke rett til sosialhjelp

For mange arbeidsinnvandrere fylles dagene med besøk på NAV, ikke arbeidstimer. Fylkesdirektør Anne Kverneland Bogsnes forteller at de bare har merket en svak økning av denne gruppen. Verken politiet, kommunen eller NAV aner hvor mange de er. Det er begrenset hva NAV kan gjøre.

— Vi kan tilby veiledning, hjelp til å søke jobber, fylle ut CV og vi deler ut brosjyren Living and working in Norway. Foreløpig er den kun på engelsk, men den skal nå utgis på flere språk, lover Bogsnes.

Flere har allerede brukt opp sine rettigheter til arbeidsledighetstrygd hjemme i Spania. Dermed har de ikke rett til noen velferdsytelser i Norge før de er kommet i lønnet, hvitt arbeid. Rett til sosialhjelp har de ikke.

Bogsnes er oppgitt over at mange kommer hit uten å ha søkt jobb fra hjemlandet sitt. Det er det som er gjeldende anbefaling fra myndighetene.

— Å reise hit og tro at man får jobb, blir vanskelig. Våre myndigheter må formidle dette til de enkelte land, sånn at folk ikke får beskjed om at det er bare å reise til Norge.

Les og se flere historier om arbeidssøkende spanjoler på bt.no og i Bergens Tidende denne helgen!

flaskesamler01.jpg
FRED IVAR UTSI KLEMETSEN
flaskesamler03.jpg
FRED IVAR UTSI KLEMETSEN
flaskesamler04,jpg.jpg
FRED IVAR UTSI KLEMETSEN