Åsane Tidende skrev i forrige uke at regjeringen i 2008 og 2009 vil tilføre frivillige organisasjoner i Norge hele én milliard kroner, for å kompensere for de tapte inntektene etter at spilleautomat-monopolet ble vedtatt, og maskinene ble fjernet 1. juli i år.

Regjeringen vil i sin såkalte Frivillighetsmelding tilføre både idretten og frivillige organisasjoner ekstra midler, og har i tillegg varslet kutt i skatter og avgifter for denne typen virksomhet.

— Hyggelig tanke

Regjeringen foreslår også å innføre det de kaller «grasrotandelen». Forslaget går ut på at Norsk tipping skal innføre et helt nytt system, der hver spiller av lotto, tipping, oddsen og joker selv kan oppgi en frivillig organisasjon, som automatisk mottar fem prosent av beløpet det spilles for. Lagene og organisasjonene skal utelukkende tilhøre det som kalles grasrota, altså ikke klubber med sterk økonomi.

– Å gi fem prosent til idretten er i utgangspunktet en hyggelig tanke, men Høyre er ikke enig i at dette er en god løsning. Dette faller på sin egen urimelighet, og er en villeding fra Trond Giskes side, sier fraksjonsleder i bystyrets oppvekstkomité, Harald Victor Hove (H).

– Dette er en svært uheldig måte å sende ut signaler til befolkningen. «Hjelp idretten ved å spille mer», er det budskapet som sendes ut, og det strider tvert mot det som skulle være hensikten med automatmonopolet, sier Hove, som er langt fra imponert over forslaget fra regjeringen og Trond Giske.

- Oddsen like galt

Hove påpeker at spill på Norsk Tippings tippespill har ført til spilleavhengighet, og han synes ikke det er mer riktig at det skal oppfordres til bruk av denne typen spill.

– Slik jeg ser det, er det ikke noen reell forskjell på om en spiller seg fra gård og grunn på oddsen, eller på automater. Begge deler har vært realiteten, og nå skal en skyve spillerne til å bruke mer i Norsk Tippings tippedisker. Dette er galt, sier Hove.

Hele saken leser du i fredagens ÅT.

Besøk Åsane Tidende på nett.

KRITISK: Høyres Harald Victor Hove er ikke enig i at det skal oppfordres til mer spill i tippediskene.
Andreas Isaksen