MARIANNE RØISELAND Marianne.røiseland@bt.no

Byrådet vil presse 650 flere barn inn i byens barnehager. For å få det til, må en barnehageavdeling ut på tur, uansett vær og vind. Det blir rett og slett ikke plass til alle barnehagebarn inne samtidig.

Mødrene Kristin Bakken, Siri Breistein og Turid Ulldal går til aksjon mot planen.

— Byrådet har lagt frem en plan der kvaliteten på tilbudet ungene tilbys, overhodet ikke er vurdert, sier Kristin Bakken. Hun har barn i Søre Skogvei Barnehage, og er en av initiativtakerne til foreldreopprøret mot byrådets barnehageplan.

Plasser med et knips - En kan ikke oppnå full barnehagedekning bare med et knips, mener foreldrene.

De tror ikke det er mulig å stappe flere barn inn i barnehagene ved alltid å ha noen barn ute i naturen.

— Hva skjer når et barn blir sykt eller skadet, skal en ansatt være alene med 11 små i naturen resten av dagen? Det virker helt uansvarlig. Det er fint at ungene er mye ute. Men hvem vil være ute hele dagen fra klokken 07.30 til 16.30 på de verste regnværsdagene i Bergen?

De tre mødrene kaller planen en skrivebordsplan fra noen som ikke kjenner hverdagen i barnehagen.

Underskriftskampanje Det er ikke bare forslaget om å bruke grillhytter og minibusser for å få plass til flere barn som har vakt harme både blant foreldre og ansatte i barnehagene. Reaksjonene på at det blir flere småbarn å stelle for hver ansatte er like sterke.

— Vi opplever et barnehagepersonale som roper om hjelp for å få mer tid til barn og planlagte aktiviteter. Så er svaret fra byrådet at de må ta seg av flere barn, sier Kristin Bakken.

De tre mødrene i Søre Skogvei barnehage krever at kommunen bygger flere barnehager for å få plass til alle barn som ønsker barnehageplass. Mødrene ber foreldre protestere mot barnehageplanen og de har sendt ut underskriftslister alle barnehagene.

— De ansatte blir ikke hørt, derfor må vi foreldre si klart ifra, sier Turid Ulldal.Ikke usolidarisk

Hun føler seg ikke usolidarisk med de mange foreldrene som i dag står i barnehagekø i Bergen.

— Det er ikke noe særlig poeng med full barnehagedekning hvis tilbudet blir så dårlig at du vurderer å ta ungen din ut av barnehagen, sier Ulldal.

Aksjonsmøte i går I går kveld var det aksjonsmøte på Seljedalen Barnehage i Fyllingsdalen, med representanter fra syv av de ti barnehagene i bydelen.

På møtet ble det bestemt at både Bystyret og alle medlemmene i oppvekstkomiteen skal få skriftlig beskjed om hva foreldrene synes om den foreslåtte barnehageplanen. Foreldrene har tidligere satt i gang en e-post- og postkortaksjon og en underskriftskampanje mot planen. Dessuten varsler de demonstrasjoner når oppvekstkomiteen skal behandle planen den 19. april.

fakta/barnehager* Bergen har 181 private barnehager og 61 kommunale. Samlet har 9305 barn barnehageplass. * 57 prosent av barn i Bergen har et barnehagetilbud. En undersøkelse blant foreldre viser at 76 prosent av barn i Bergen har behov for barnehageplass. Byrådets mål er at 70 prosent skal ha tilbudet. * Bergen trenger 900 flere barnehageplasser for å gi 70 prosent av ungene et tilbud. * Byrådet foreslår at 650 barn får plass i allerede eksisterende barnehager. Kommunen skal i tillegg bygge tre nye barnehager innen år 2003. * Alle private barnehager, bortsett fra bedriftsbarnehagene, skal få støtte fra kommunen. De kommunale barnehagene må klare seg med mindre penger. * Bystyrets komiti for oppvekst behandler barnehageplanen på et møte 19. april.