Den tidligere partilederen har fått med seg Høyre og Frp sitt forslag om å gjeninnføre eiendomsskatten i Bergen. Tirsdag kveld hadde Hordaland Frp ekstraordinært styremøte på telefon.

Som BT skrev tidligere på tirsdag, endte det med at de sendte brev til Bergen Frp om at de måtte stoppe denne skatten. Hvis ikke burde Frp trekke seg fra byrådet i Bergen.

— Sjokkerende utvikling

Carl I. Hagen er enig. På sin Facebook-side skriver han at han ser at byrådet i Bergen foreslår å gjeninnføre eiendomsskatten, etter å ha gått til valg på å fjerne den, og deretter fjernet den i 2012.

carlih.gif

«Dette er sjokkerende og må stoppes i bystyret og FrP bør gå ut av byrådet slik Hordaland FrP har bedt om. Jeg er egentlig sjokkert fordi eiendomsskatt ikke er i FrPs verktøykasse» skriver han.Hagen er klar over at Bergen har dårlig økonomi, men mener dette kan bedres på mange andre måter enn å innføre eiendomsskatt for privatpersoner. Blant annet foreslår han:

  • Salg av aksjer i BKK
  • Salg av kommunale barnehager
  • Salg av eiendom og andre selskaper
  • Konkurranseutsetting Frp-veteranen konkluderer med at dette er en bedrøvelig avgjørelse, som Høyre og Frps bystyregrupper bør stanse.

Får støtte

Han er langt fra alene om den meningen. Stortingsrepresentant Kenneth Svendsen (Frp) mener det er «veldig forunderlig» at pårtikollegaene hans går inn for å innføre en slik skatt i Bergen.

— Det er nedfelt i partiprogrammet at vi er mot det. Jeg støtter helt ut Hordaland Frps oppmoding om å gå ut av byrådet.

Han mener det går en linje en eller annen plass i et hvert politisk samarbeid. Når Bergen Frp innfører eiendomsskatt i en kommune der de sitter i posisjon, er den streken tråkket over.

— Det ville vært som om Frp i regjering skulle økt bensinavgiften. Det ville være utålelig for partiet, sier Svendsen, som mener lokallaget tenker helt feil:

— Det er kutt i utgiftene som er løsningen. De burde kuttet i byråkrati, samt redusere i forskrifter og regler sånn at en trenger mindre administrasjon.

Får konsekvenser

- Hvilke konsekvenser får dette for Frp nasjonalt?

— Det får flere konsekvenser. Nå må resten av Frp forsvare hvorfor et annet lokallag gjør noe i strid med partiprogrammet. Det skaper et inntrykk av at Frps program ikke er noe viktig og bygger ned troverdigheten til partiet.

Også Frps finanspolitiske talsmann, Gjermund Hagesæter, er kritisk til utviklingen i Bergen.

— Eiendomsskatt er jo ikke noe partiet er for. Det er bare å lese i programmet det. Utover det ønsker jeg ikke å kommentere saken, sier Hagesæter.

Trekker seg ikke

Finansbyråd Liv Røssland (Frp) mottok tirsdag brevet fra Hordaland Frp hvor de ber henne om droppe forslaget om eiendomsskatt. Hvis ikke anmodes hun og de andre Frp-byrådene om å vurdere å trekke seg fra byrådet.

Det har hun ikke tenkt å gjøre.

— Dersom det skal bli slik at Frp kaster inn håndkleet hver gang det blir tøft, da levner jeg lite håp for lokalpolitikken. Vi har snudd alle steiner, og står for at dette er nødvendig, svarer Røssland.

På spørsmål fra BT om hvorvidt Frp sentralt har sendt noen signaler om hva de mener om saken, svarer hun:

— Jeg har ingen kommentar til interne partisamtaler.