I går ble politikerne presentert for det siste utkastet for Slaktehustomten.

— Med de løsninger og kvaliteter som er valgt føler vi at vi gir betydelig tilbake til beboerne i Sandviken, sier investor Magnus Helland. Sammen med Westfal-Larsen Gruppen eier hans selskap den attraktive sjøtomten i Sandviken.

Åpner Mulelven

Det to mål store torget skal belegges med betongheller. Mest iøynefallende er den formede gressbakken - eller «den grønne steinen» som utbyggerne ynder å kalle den. Inspirasjonen har arkitektene hentet fra Potsdamer Platz i Berlin.

Inspirasjon har de også funnet på Georgernes verft. Dette har blant annet resultert i en kaifront midt i området der det tilrettelegges for bading. I tillegg blir det mulig å dyppe seg i Mulelven, som nå åpnes opp.

Kaipromenaden blir fem meter på det smaleste og delvis overbygd. I tillegg lages det en gangbro fra kortsiden av Gjødselhuset, slik at promenaden kan strekkes helt ut dit.

  • Vi vet at utbygging alltid vil gå ut over noen. Da er det viktig å tilføre området noe nytt. Man må både gi og ta, sier Torstein Skauge i arkitektfirmaet Rambøll.

I bakkant av torget blir det tre fontener. Her skal det også være sitteplasser for å nyte godværsdagene. Håpet er at kantinen i huset innenfor også kan fungere som en kafé for Sandviksbeboerne på ettermiddag og kveld.

  • Vårt mål er å gjøre torget mest mulig universelt, med få faste installasjoner. Torget skal bestå av flere rom og forskjellige opplevelser, forteller landskapsarkitekt Marius Sekse i Smedsvik.

- Tragisk

Utbyggerne har i årevis strevd med planene for Slaktehustomten. Naboene vil for all del å unngå en repetisjon av nybygget Skuten. Da forsvant en god del av fjordutsikten fra Nye Sandviksvei.

I dag er mønehøyden på de nye bolig- og næringsbyggene satt til 16,8 meter. Dette er 3,3 meter høyere enn bakkenivå i Nye Sandviksvei og drøye to meter høyere enn mønet på Slaktehuset. Altfor ruvende, mener Sandviken kulturhistoriske forening.

  • Byggene blir bare litt lavere enn Skuten. Hele området blir ødelagt på et øyeblikk. Det er tragisk at politikerne tillater at den enkelte tomteeier får gjøre hva man vil, sier Geir Abelsen. Foreningen er imidlertid fornøyd med det nye torget og mener mye av planene her er positive.

Reguleringsplanen for området ble vedtatt for snart tre år siden. Abelsen innser at det er lite foreningen kan gjøre for å stanse utbyggingen.

  • Det er på mange måter en tapt kamp. Vi kan ikke gjøre annet enn å protestere verbalt. Kanskje kan finanskrisen hjelpe oss. Mye kan endre seg på grunn av den, sier Abelsen.

Vil realisere uansett

Helland fastslår at investorene er klare til å realisere planene. Rammesøknaden er snart klar. Den tar det vanligvis ett år å behandle, og den forutsetter byggestart senest tre år etter at tillatelsen foreligger.

-Når søknaden er ferdigbehandlet må vi ta stilling til hvordan verden da ser ut. Hadde vi hatt skrinlegging i tankene, ville vi ikke satt i gang det tidkrevende og kostbare arbeidet med en rammesøknad. Vi mener alvor, og håper det vi har gjort med det gamle slaktehusanlegget beviser det, sier Helland.

Bolig- og næringsbyggene skal ha saltak. De har lik mønehøyde hele veien, men etasjeinnholdet varierer. Boligene helt fremme vil ha opptil fire etasjer pluss hems, mens det bak blir to og tre etasjer med hems.

Grått og grønt

Totalt er det planlagt 45 boliger. Resten av det 5400 kvadratmeter store bygget er til næringsvirksomhet. Fargene på nybygget blir grå og grønn.

  • Vi har laget det strammere i sideformene og mer lekent i saltaksformene, forteller Skauge.

Tomten skal skjermes med busker og trær mot veien. I samarbeid med BiR er det planlagt et pilotprosjekt for returstasjonen (fargeklosser tegnet inn mot veien, red.anm.). Anlegget skal senkes ned i bakken. Containerne har en overflate som er en del av bakken. Ved tømming trekkes hele containeren opp fra grunnen. Selve returpunktene hvor du kan kildesortere blir rundt en meter høye.

Hva synes du om planene? Kommenter her!