— Vi har ikke visst om søksmålet, sier styreformann i Sandviksboder 1 AS, Jan S. Johannessen.

Og innleder dermed en runde om hvem som har visst hva når.

Orienterte om søksmålet

Byrådsleder Anne-Grete Strøm-Erichsen sier til Bergens Tidende at hun varslet Rolf Westfal-Larsen om at byrådet ville vedta å reise søksmål mot eierne. Det skjedde uken før byrådet behandlet saken.

Westfal-Larsen eier 25 prosent av aksjene i Sandviksboder 1 AS, er varamedlem til styret og var sterkt involvert da bystyret vedtok å selge Slaktehustomten til de nåværende eierne.

Jan S. Johannessen sier at han for sin del ikke visste noe om byrådets planer. Byrådet vedtok å gå til søksmål fordi eierne ikke holdt seg til kjøpekontrakten. Dette avviser Johannesen.

Møtte partitopper

Han sier det ble holdt møter med partitoppene i de største partiene for å sjekke ut om de ville støtte deres prosjekt. Det skjedde etter at kontraktsforhandlingene med det kommunale eiendomsselskapet Bergen Bygg og Eiendom ble avsluttet i desember i fjor, uten at man kom til enighet. BBE ble fortalt om dette per brev i desember i fjor.

Det siste møtet ble holdt med Arbeiderpartiets gruppeleder og varaordfører Terje Ohnstad. Han meldte tilbake 6. mars at partiet ikke ville støtte det nye prosjektforslaget.

Fordi bystyrepolitikerne vendte tommelen ned, bestemte eierne i slutten av forrige uke å skrinlegge det nye prosjektet. Det skjedde samtidig som Strøm-Erichsen varslet Westfal-Larsen. Mandag 11. mars, samme dag som byrådet vedtok å gå til søksmål, skrev eierne i et brev til kommunen at de droppet sine planer.

Dermed reddes den verneverdige gjødselkjelleren og utbyggingen bli mye mindre omfattende.

Truer kommunen

Nå krever selskapet at kommunen korrigerer inntrykket som er skapt om at selskapet har gjort seg skyld i kontraktsbrudd. I et leserinnlegg til Bergens Tidende skriver selskapet: «Det kan ikke utelukkes at en unnlatelse av å benytte denne muligheten kan få betydning i en søksmålssammenheng...»

— Vi stiller oss ganske uforstående til den fremgangsmåten som kommunen har gitt denne saken, sier styreformann Johannessen.

Byråd Nils Arild Johnsen avviser å svare på det kravet. Han sier i stedet.

— Jeg synes det er positivt at de dropper sine planer. Det sparer både oss og dem for mye tid og ressurser. De har tatt ansvar og kommet frem til en riktig beslutning.

DROPPET PLANEN: I kommunen er man fornøyd over at eierne av Slaktehustomten dropper sine omstridte byggeplaner og i stedet vil følge de avtaler som opprinnelig ble gjort med kommunen. FOTOMONTASJE