• Vi må ha orden på underskuddet før vi kan begynne nedtrappingen av eiendomsskatten, sier Høyres Monica Mæland.

Høyre har gjennomgått BTs regnestykke som konkluderer med at høyresiden mangler en halv milliard.

Byrådsleder Monica Mæland svarer med å fremlegge overslag som skal vise hvordan Høyre er i stand til å få byen ut av den økonomiske hengemyren.

Men heller ikke Høyres regnestykke går helt i hop og baserer seg på at overføringene fra staten øker med 170 millioner neste år.

Balanse før skattekutt

For første gang sier Høyres byrådslederkandidat nå klart fra at partiet ikke kan lette byens huseiere for eiendomsskatten så raskt som lovet.

Først må kommunen bli kvitt underskuddet og drive i balanse.

Deretter vil Høyre forsiktig nedtrappe eiendomsskatten fra syv til seks promille. Det betyr 50 millioner i tapte inntekter, ikke 150 millioner som i BTs regnestykke.

Monica Mæland tror Høyres velgere forstår hvorfor partiet forlater programformuleringen allerede før valgkampen er unnagjort:

— Den økonomiske situasjonen er verre enn vi trodde da programmet ble vedtatt. Jeg vil i alle fall love ikke å øke eiendomsskatten, sier Monica Mæland.

Fra Høyre har BT fått en liste med «mulig medisin» som samlet beløper seg til 479 millioner - 200 millioner mer enn i BTs regnestykke.

Dyrere SFO

I tillegg til å konkurranseutsette og omorganisere varsler Høyre at prisen på SFO skal opp. Høyre mener Bergen har 20 millioner å gå på før kommunen når det lovlige taket.

— Vi vil bruke mer på eldre og syke enn det sittende byrådet. Men vi lover ikke både og. SFO er en frivillig barnepassordning der vi tar den betalingen vi kan. Det er vi nødt til å gjøre for å få til sykehjemssatsingen, sier Mæland.

Resten av ekstra-innsparingen på 200 millioner utover BTs beregninger vil Høyre ta gjennom bedre innkjøpsordning, nedlegging av byantikvar, slutt på frikjøpsordning for tillitsvalgte, slutt på gratisbussen, kutt i sentrale staber og parkeringsinntekter fra Festplassen.

Hjelp fra Erna

Utover det satser Høyre på hjelp fra sentralt hold. I tillegg til 50 millioner mer i storbymidler til rus og psykiatri, har Høyre bitt seg merke i løftet fra partiets egen kommunalminister Erna Solberg. På TV2 torsdag lovte hun kommunene økte frie inntekter. Får Bergen økt de frie inntektene med to prosent, er det 120 millioner pluss, konstaterer en optimistisk Monica Mæland.

— Har Høyre tatt seg vann over hodet ved å love å få Bergen i balanse på tre år?

— Nei, det har vi sagt ut ifra de tallene vi kjenner. Situasjonen kan være bedre eller verre enn vi vet, det ser vi først dersom vi kommer i byråd. Jeg står fast på at byen skal i balanse på tre år, sier Monica Mæland.