Maskingeværene knatret og lysbluss hang i luften. Beboerne i Apeltunområdet ved Lagunen fikk en uventet avslutning på helgen. En stund før midnatt søndag kveld braket det løs.

bt.no fikk like før midnatt gjentatte meldinger om skyting. En rekke beboere mistet nattesøvnen — og flere opplevde det hele som dramatisk.

— Hør her, sa en tipser og holdt telefonen ut vinduet. Maskingeværild hørtes tydelig gjennom telefonrøret.

Ved boligområde

— Det er akkurat som om vi bor i et krigsområde.

«Nødlys ble skutt opp og lyste opp hele området. Skudd gjorde at det var umulig å snakke utenfor oss naboer imellom på grunn av støynivået», beskriver en leser.

Politiet opplyste i natt at Heimevernet har hatt øvelser flere steder de siste dagene. Nattmanøveren ved Apeltun var meldt inn til politiet på forhånd, ifølge Preben Vallestad, operasjonsleder ved Hordaland politidistrikt.

— Hvorfor skjer dette uten at beboerne i området her er varslet? Hvordan kan de holde på slik midt på natten så nært et boligområde? spør en tydelig irritert beboer som henvendte seg til BT i natt.

- Øvelse?

— Nå er det kraftig skyting her borte, fortalte en annen tipser til BTs tipstelefon 02211 rundt midnatt.

Han trodde det var en øvelse, men var ikke sikker da han ringte.

En annen var bekymret for barnas søvn.

— Jeg håper de ikke våkner. Da skal jeg få litt å forklare.

Skyting og smell

— Svært mange beboere ringte til politiet i minuttene før midnatt i området Apeltun og andre steder i byen. Det ble hørt skyting, smell og det ble observert lysbruk, sier operasjonsleder i politiet, Preben Wallestad |i dag.

Men slapp av - ragnarokk var ikke løs i Fana. Det bare hørtes sånn ut.

- Ikke greit

Politiet varslet øvingsledelsen i Forsvaret om de mange engstelige telefonene og like etter skal øvelsen ha blitt avsluttet.

Før det skal flere ha kontaktet øvelsesledelsen i Heimevernet direkte for å få dem til å avbryte krigstreningen - uten å nå frem.

En leser oppsummerer spetakkelet på denne måten:

— Ikke greit.

Beklager hele saken

Sjefen for Bergenhus heimevernsdistrikt, oberstløytnant Magnus Valkner, sier til nrk.hordaland, at Heimevernet tar selvkritikk på at øvelsen ikke var varslet godt nok.

— Det er klart at dette er uheldig og vi må ta lærdom av det. Hele saken er å beklage, sier Helge Orbekk, stabssjef i HV 09 , til bt.no. Orbekk sier at Heimevernet selvsagt må øve, og at objektsikring er en viktig del av deres øvelser. - Likevel er det som skjedde i natt, bare å beklage.

Om lag 300 HV-soldater var med på øvelsen i helgen.

- Får dette noen konsekvenser for de som har ledet øvelsen?

— Nei, det er det alt for tidlig å uttale seg om. Vi må vente til folkene kommer inn fra øvelsen og vi får evaluert den, sier Orbekk.

Hørte du noe av rabalderet? Hva synes du? Si din mening under!