Pang. Pang. Pang. Åge Fanebust (52) i Mesta speider oppover fjellsiden med riflen i hånden. Store og små isklumper raser nedover fjellet og treffer den smale veien under. Han tar nytt ladegrep og skyter igjen. Det smeller godt for oss som ikke er vant til det. Men for Åge Fanebust er de høye smellene blitt en vane. Dette har han nemlig gjort i 20 år.

— Det er bare moro. Men det er selvfølgelig også utfordrende å få ned isen. Denne isen er for eksempel ikke ordentlig moden ennå, sier Åge Fanebust.

De store istappene han skyter på i dag henger langs en smal vei på Tellnes i Fjell kommune. Ifølge Bjarte Mjeldstad i Statens vegvesen passerer det mellom 400 og 500 biler her daglig.

— Vi har fått inn en del meldinger fra bekymrede trafikanter som kjører på veiene her i Fjell. Dette er bare et av flere steder hvor vi nå fjerner store ismasser, sier Mjeldstad til bt.no.

Dette er ikke mye is i forhold til det jeg er vant til. Åge Fanebust (52) i Mesta

Rifle for første gang

Så smeller det igjen. Mjelstad stopper å snakke og følger nøye med. Det er ikke hver dag de bruker rifle for å få ned ismassene langs veiene.

— Det er faktisk første gang vi bruker slike metoder i vårt område. Dette er en mulighet til å få ned is på en enkel måte. Hvis ikke måtte vi ha brukt tyngre utstyr som dynamitt eller kran. Men det er veldig kostbart. I tillegg måtte vi ha stengt av veien over en lengre periode, sier Mjeldstad.

Åge Fanebust jobber videre. Vi står vel 100 meter fra han og ser på isklumpene som fortsetter å rulle nedover fjellsiden.

— Dette er ikke mye is i forhold til det jeg er vant til. Men det ser skummelt ut for de som ikke har sett sånne mengder med is før, sier Fanebust.

Vanligvis pleier Fanebust å skyte ned is på Voss og i Hardanger.

— Jeg er usikker på hvor mye is jeg får ned her i dag. Denne isen henger veldig godt fast, sier han.

— Det er heldigvis ikke ofte vi har så store ismasser her i området. Vi har jo hatt en veldig spesiell periode med kulde, sier Mjeldstad.

60 skudd

Så stopper plutselig Fanebust å skyte. Han tar av seg hørselvernet. Han ser opp på isen som fremdeles henger i fjellveggen.

Hva sier du? Vil du gi deg? sier Bjarte Mjeldstad.

De henger for godt fast, sier Fanebust.

Mjeldstad sier til de andre at de må fortsette arbeidet i morgen.

— Isen er ikke moden nok i dag. I morgen tar vi også med oss en gravemaskin med pigg som kan ta seg av den nedre delen av isen, sier Mjeldstad.

Åge Fanebust henger riflen på ryggen. Tar seg en velfortjent røyk og smiler.

— Jeg har brukt minst 60 skudd i dag. Nå får vi bare satse på at isen er mer moden i morgen, sier Fanebust.

SIKTER PÅ ISEN: Åge Fanebust i Mesta må skyte høyt oppe for å få ned ismassene. FOTO: TOR HØVIK
LADER: Åge Fanebust i Mesta fyller riflen med ammunisjon. FOTO: TOR HØVIK
RYDDER OPP: Her feier de opp isklumper som er skutt ned fra fjellsiden. FOTO: TOR HØVIK
RYDDER OPP: Bjarte Mjeldstad i Statens Vegvesen passer på at alt går riktig for seg når Åge Fanebust fra Mesta skal skyte ned istapper. FOTO: TOR HØVIK