Kommer bussen? Eller er den allerede gått? Livet som bussreisende kan være vanskelig iblant. Men hjelpen er heldigvis nær.

Nye informasjonstavler settes opp ved utvalgte stoppesteder. Tiden til neste avgang skal telles ned minutt for minutt. Fra Bryggen og utover til Sandviken er allerede fire tavler under testing. Bussene på linje tre og fire har fått utstyr som snakker med tavlene via en sentral datamaskin. I løpet av året skal til sammen 55 tavler skal settes opp i Bergens-området.

Bussen forteller

— Vi velger holdeplasser med mange reisende, forteller Camilla Lundberg Berntzen, kommunikasjonsrådgiver i Skyss.

Over 500 busser fra Bergen, Os, Askøy, Sotra, Øygarden og Nordhordland skal få på plass utstyret som trengs.

Bussene forteller hele tiden hvor de er, om dørene er gått opp, om de stenges osv. I tillegg husker datamaskinen hvordan det gikk med de forrige bussene i ruten. Neste avgang beregnes og settes opp på tavlene. Om trafikken stopper opp på grunn av kø, vil det komme et kø-symbol på tavlen.

Flest grønne prikker

I løpet av høsten kommer også en app for mobiltelefoner der trafikkinformasjonen kommer frem.

— Dette har vært etterspurt blant kundene våre, og vi gleder oss til å få både holdeplasskilt og mobilløsning på plass, sier Lundberg Berntzen.

BT har gjennomført en svært uvitenskapelig test av systemet ved Sandvikstorget. (Se video).

En stor skjerm hos Skyss viser hvor bussene er i Bergensområdet. Etter hvert skal 550 busser bli en del av dette nye systemet.

— Her kan vi følge hver buss. De med rød farge liker vi ikke, de ligger foran ruten, forteller prosjektleder Ivar Håkonsen og peker på skjermen der de fleste prikkene heldigvis er grønne.

Nå skal bussjåførene på skolebenken for å lære seg det nye utstyret.

Fylkeskommunen betaler gildet. Fylkestinget har satt av 95 millioner over fire år til den såkalte sanntidsinformasjonen. Flere norske byer har slike informasjonstavler allerede.

Før nyttår er 55 tavler på plass. Først i køen står Bergen sør. Så kommer Bergen nord, Bergen sentrum, Nordhordland og Askøy/Sotra/Øygarden.

HAR OVERSIKTEN: Hos Skyss samles all informasjon om hver eneste buss.
JO HJELLE
GRØNN PRIKK: Denne bussen er i rute.
JO HJELLE