Juryen i Gulating lagmannsrett svarte i dag ja på spørsmålet om Tom Espen Jørgensen er skyldig i drapet på Rebecca Rist. Den 21. desember ble hun funnet død bak en trafokiosk i Åsane. Da hadde hun vært borte siden natt til 3. desember.

— Jeg har fulgt saken hele tiden og sett bevisene som ligger der. Jeg følte meg sikker på at han kom til å bli dømt. Men det var mye tyngre og tøffere å følge rettssaken denne gangen, sier Tove Rist, Rebeccas mor.

Så lenge ikke noe var avgjort at hun gått med spenningen hele tiden. Hun har vitnet og etterpå fulgt saken fra tilhørerbenken.

— Jeg visste at skyldspørsmålet kom til å bli endelig avgjort, det gjorde meg ekstra stresset. Dessuten var alt mer høytidelig i lagmannsretten. Da han ble funnet skyldig i dag seiret rettferdigheten, sier Rist.

Var ikke i tvil

Hun var aldri i tvil om at Rebecca ble kvalt, selv om den danske rettsmedisineren Hans Petter Hougen nylig vitnet og mente at dødsårsaken var overdose.

— Jeg visste at hun ikke hadde tatt en overdose. Men det har vært sårende å høre på debatten, forsvareren har kjørt så mye på det poenget.

Men Tove klarer ikke å slappe helt av før dommen kommer i neste uke.

— Det viktigste var skyldspørsmålet. Straffeutmålingen er ikke så viktig, jeg kan ikke tenke meg at han får mindre straff enn i tingretten.

Vil vente

Men noe samling i familien blir det ikke før saken er overstått.

— Jeg hadde bursdag i går, men det ble ikke noen samling da. Jeg har sagt at jeg vil vente til jeg har alt bak meg.

Rist ble funnet død og avkledd bak en trafokiosk i Åsane i Bergen 21. desember 2006. Politiet antok at hun var drept natt til 3. desember ettersom hun sist var sett ved boligen sin på kvelden 2. desember.

Vitneobservasjoner og trafikkdata fra mobiltelefoner gjorde at politiet 18. desember samme år pågrep den Tom Espen Jørgensen. Han benektet først å ha møtt Rist den 2. desember, men innrømmet senere at han hadde hatt henne med hjem. Rist var rusavhengig og opererte som prostituert i Bergen.

Jørgensen har sittet varetektsfengslet siden pågripelsen. Han har hele tiden nektet for å ha utført drapet.