— Det er naivt å tro at dette kan lindre all smerte, men vi håper at det kan gi et lite håp til de som har det bunnløst vanskelig, sier politioverbetjent Paal Torbjørnsen.

Han står i døråpningen til en av cellene i kjelleren på politihuset. Her sitter varetektsfangene mens de venter på å få avgjort sin videre skjebne. Inne i det lille nakne rommet ligger en polstret plastmadrass på en betongforhøyning. Det lukter innestengt. Tre av veggene er hvite og fargeløse. Men fra den fjerde lyser en turkisblå innsjø, steile fjell, grønne åser og en gnistrende klar himmel.

Vil hindre selvmordstanker

Fire av de tretten cellene er ferdig dekorert av to studenter fra Kunsthøgskolen i Bergen. Målet er å gi fangene oppmuntring og stimulans.

— Her sitter mange med dype depresjoner og selvmordstanker. Når rusen forlater kroppen og de begynner å skjønne hvorfor de sitter i arresten blir mange dypt fortvilet. Forhåpentligvis kan dette hjelpe dem til å se litt lysere på tilværelsen, sier overbetjenten.

Alle de fire cellene har fått motiver fra naturen. På en vegg løper en diger flokk med hvite hester. Et annet sted blir vi tatt med til et eksotisk landskap med sebraer, antiloper og neshorn.

Koster ingenting

— Vi fikk selv bestemme hva vi skulle male, men det var vanskeligere enn vi først hadde tenkt. Her blir motivet tvunget på den som er her og det er en utfordring, sier kunststudent Kjersti Vetterstad.

Hun legger til at de valgte naturbilder fordi de fleste kan kjenne seg igjen i dem.

Både Kjersti Vetterstad og Monica Winter har jobbet med prosjektet siden april.

— På en måte har det vært litt tungt å male her. Men noen ganger glemte vi at vi faktisk var i et fengsel, sier de.

Foreløpig har ingen varetektsfanger overnattet i cellene. Men Paal Torbjørnsen kan godt tenke seg å dekorere flere dersom responsen blir god.

Han understreker at bildene ikke har kostet en krone.

INSPIRERT: Kjersti Vetterstad har sett for seg japanske tretrykk fra 1800-tallet når hun har malt denne celleveggen.
Rune Sævig
ALTERNATIVT: Et afrikansk landskap er blitt et alternativ til veggrafittien i varetektcellen. Både politioverbetjent Paal Torbjørnsen og Monica Winter er fornøyde.
Rune Sævig