Ser vi tilbake på været i mai, juni og juli har vi hatt eksepsjonelt bra vær, og inngangen på juli har vært bra; temperaturen har krøpet over 20 grader åtte av de ni første dagene i måneden.

Slik kan det vel ikke fortsette i hele sommer, har vel mange tenkt. Og ganske riktig, for neste uke - i tjukkeste fellesferien - setter de grå skyene inn.

Skyene tar over etter helgen
De foreløpige prognosene viser at solen holder grepet ut helgen, til tider avløst av overskyet vær, men fra søndag kveld vil gradestokken falle mot 10-tallet og skyer prege himmelen. Det forteller meteorologikonsulent Magnus Anglevik.

- Fra mandag av blir det en del nedbør og gråere. Temperaturene vil gå ned en del fra og med mandag, og slik vil det holde seg til og med torsdag. Det blir lite sol disse dagene, sier Anglevik, og skynder seg med å legge til:

- Men vi har hatt veldig lite nedbør, bare 5,5 millimeter så langt i juli. Nå vil det nok gå en del opp.

Han poengterer at prognosene varierer noe fra hver gang de kjøres, men de ferskeste varslene klokken 12.00 torsdag melder altså grå skyer og fare for kraftig regn flere dager - og flere steder - på Vestlandet fra og med mandag. Det bekrefter varselet på yr.no.

Tilskyingen vil ta til fredag ettermiddag eller kveld og solen og regnskyene vil kjempe om plass gjennom helgen, før skyene tar over når helgen er over.

Finværet er bak oss
Det ser med andre ord ut til at vi må se tilbake i tid for å finne det gode været. Og der er det mye fint vær å finne:

* Åtte av de ti første dagene i juli i Bergen har hatt makstemperatur på over 20 grader. Fire av disse har hatt makstemperatur over 25 grader. Den siste dagen, 1. juli, hadde en makstemperatur på 18,4 grader.

* På det varmeste var det i Bergen 29,9 grader, den 3. juli. Samme dag var det to steder på Vestlandet som hadde over 30 grader: Voss (30,5) og Stord (30,0).

* Det er hett i Voss i år: Der har det vært 25 dager med over 20 grader som makstemperatur og 14 dager med makstemperatur over 25 grader!

* I mai, juni og juli så langt har det bare vært 196 millimeter nedbør, mot 386 millimeter mot normalt i samme periode. 173 av disse falt i juni.

* Det er blitt registrert tropenatt én plass i år: På Kvamsøy i Hardanger hadde de aldri mindre enn 20 grader natten etter den 3. juli.

Oppdaterte veimeldinger

Sjekk våre webkamera:Bavallen | Fedje | Finse | Flåm | Fløyen | Helleneset | Eikedalen | Stryn | Voss | Vågen

Værmelding der du bor:Prøv vår nye værtjeneste! (Hva synes du om den? Ris og ros kan sendes til tech@bt.no.)

Nedbørskart fra Meteorologisk institutt - oppdateres hele tiden.
(Se større kart her!)