Fangsten ble tatt under fridykking i det iskalde vannet i Ørsta i går, 18-20 meter under vann. Torsken med sine 27,53 kilo og 125 centimeter er kåret til norgesrekord når det gjelder undervannsjakt av torsk. Frem til nå har rekorden vært på 25,2 kilo.

— Dette var en stor opplevelse, sier Kjetil Drange, som i går laget seg et skikkelig herremåltid av torsk før han skulle på nattevakt som politibetjent ved Selje lensmannskontor.

Visste ikke hvor stor

Drange er osing, men bor for tiden i Vanylven på Sunnmøre. Han har drevet med undervannsjakt i mange år. Denne gangen ante han ikke hvor stor torsken var før han fikk den på land.

— Jeg så ham ganske tidlig og peilet meg rolig inn på den. Deretter gled jeg frem mot den. Da hadde jeg er greit skudd, så var det bare å få den opp etterpå, sier han.

På land så han at torsken var enorm. En line festet til harpunen sørge for at torsken ble dratt opp etter at Kjetil hadde kommet seg over vannflaten.

— Den er nesten like stor i omkrets som en vanlig person og hodet er større enn mitt!

Forrige gang han dro en stor rugg var for to år siden. Da skjøt han en 17 kilos tung torsk.

Uten luft

Undervannsjakt betyr at han dykker uten luft og med våtdrakt.

— Nå om vinteren er det så god sikt, så ligger vi i overflaten og kan se 25 meter ned eller bortover, forteller han.

Han klarer å holde seg i ett til ett og et halvt minutt under vann uten luft.

— Jeg gikk opp og ned flere ganger mens jeg siktet meg ut et bytte. Til sammen holdt jeg vel på i tre kvarter før jeg fikk torsken, sier Drange.

Han fikk også en torsk på elleve kilo i går.

— Det er en pingle sammenlignet med denne, synes han.

Drange fra Os har drevet aktivt med sporten siden 1999. Han var norgesmester i undervannsjakt i 2005 og 2006. I 2007 vant han norgescupen.

TOR SÆTHER