Den drepte forretningsmannen og den siktede 44-åringen hadde nære forbindelser. Begge knyttes til en av de største bankskandalene i amerikansk historie.

Broren til 44-åringen som nå er siktet for forsettlig drap på Harald Bakkebø, fikk sjokk da han så at den eldre broren plutselig trakk frem en rifle. Han rettet den mot forretningspartneren Bakkebø. Vitner sier møtet i brakken på Frekhaug ut av intet ble omgjort til et skuddrama.

Politiet har fått bekreftet at fire menn, offer og gjerningsmann inkludert, hadde avtalt å møtes i brakken på Frekhaug. Temaet skal ha vært av «forretningsmessig karakter».

— Det er blitt avfyrt et skudd. Vi vil ikke gå inn på hva som ble sagt, men det er ikke opplysninger som skulle tilsi at noe så dramatisk som dette skulle skje, sier politiadvokat Ole Bjørn Mevatne i Hordaland politidistrikt til BT.

Meldte seg selv

44-åringen meldte seg i 15.45-tiden i går ettermiddag selv for politiet. Da hadde bevæpnede politistyrker jaktet på ham helt siden et skrekkslagent vitne meldte om drapet klokken 13.07.

Ifølge øyenvitner flyktet 44-åringen fra industriområdet på Mjåtveitflaten i Meland kommune i en blå, gammel stasjonsvogn.

Gunnar Gaulen jobber like ved den røde brakken som var åstedet for drapet. Han var vitne til at den nå drapssiktede 44-åringen ankom industriområdet i følge med tre eller fire andre, og observerte også drapsofferet før han ble skutt.

— Jeg så Bakkebø gå bort fra brakkene med et papir i hånden. Han gikk veldig bestemt, og virket sint. Jeg sto og jobbet med hørselsvern på, og la ikke merke til noe mer før helikopteret fra luftambulansen kom, sier Gaulen.

Skutt med rifle

Lensmann Einar Vatne ved Lindås og Meland lensmannskontor bekrefter at Bakkebø ble skutt på kloss hold.

Kriminalteknikere jobbet sent i går i kulden med å sikre spor på åstedet. Først i 19.25-tiden var teknikerne kommet så langt i arbeidet, at liket kunne bli fraktet til Gades institutt ved Haukeland sykehus. Der vil drapsofferet bli obdusert på mandag.

Drapsvåpenet, en rifle, var i går kveld ikke funnet. Den drapssiktede 43-åringen er ikke registrert som innehaver av våpen.

Forretningspartnere

Den drepte forretningsmannen og den siktede 44-åringen hadde nære forbindelser. Begge knyttes til en av de største bankskandalene i amerikansk historie.

— Økonomi vil bli sentralt i den videre etterforskningen, men vi kan ikke binde oss til noe så tidlig, sier politiadvokat Mevatne.

Den drepte ble høsten 2004 dømt til å betale hele 161 millioner amerikanske dollar i erstatning etter en av de største bankskandalene i amerikansk historie.

Ifølge juryen var Bakkebø delaktig i en massiv banksvindel. Et av selskapene som ble saksøkt var New Century Holdings, da eid av forretningsmannen.

Siktede overtok aksjer

De amerikanske advokatene som representerte Federal Deposit Insurance, som gikk til sak, mente selskapet ble brukt til å overføre penger fra USA til Norge av Bakkebø.

I løpet av våren eller sommeren 2003 tok den drapssiktede 44-åringen over aksjene i dette selskapet.

— Bakkebø fortalte meg om transaksjonen. Han skal også ha gitt beskjed til motpartens advokat at de måtte henvende seg til denne personen for å få dokumentene om selskapet, sier Bakkebøs amerikanske advokat, Jeffrey L. Dorrell.

Han forteller at han ikke vet bakgrunnen for transaksjonen.

Advokat John G. Turner III, som representerer Federal Deposit Insurance, sier de har vært i kontakt med de siktede i forbindelse med saken, men vil ikke gi ytterligere kommentarer.

Pengekrangel motiv?

Kilder som jobbet tett opp mot saken i USA forteller imidlertid at de oppfattet at den nå drapssiktede bare skulle fronte selskapet.

Da han tok over selskapet hadde det om lag ti millioner kroner i negativ egenkapital og i praksis ingen omsetning eller eiendeler.

Ingen Bergens Tidende har vært i kontakt med har vært i stand til å forklare hvorfor transaksjonen fant sted.

Den siktede 44-åringen hadde store personlige pengeproblemer, blant annet et uoppgjort skattekrav på nesten 3,3 millioner kroner.

Flere med god kjennskap til den drepte mener pengekrangel kan ha vært det som utløste tragedien.

SKUTT: Her i denne røde brakken ble 63-åringen skutt ned på kloss hold med et skytevåpen politiet sent i går kveld ikke hadde funnet.
SÅ OFFER: ¿ Jeg så Bakkebø gå bort fra brakkene med et papir i hånden. Han gikk veldig bestemt, og virket sint, sier Gunnar Gaulen. Han var også vitne til at den nådrapssiktede 44-åringen kom til stedet.