— Han kom først til Spania, og så til Norge, hvor han søkte asyl i april,sier kommunikasjonsdirektør i UDI, Ingeborg Grimsmo.

Som følge av Dublin-forordningen skal personer som har søkt asyl i et land i Europa, tilbake til dette landet, og få behandlet søknaden sin der.

— Derfor ble ikke saken behandlet på vanlig måte i Norge, sier Grimsmo.

På en pressekonferanse i Florø bekrefter nå politiet at mannen skulle uttransporteres i dag. Han var kjent med det endelige avslaget, men skal ikke ha kjent planene om tvangsutsending, opplyser politiet.

BUSSEN: Slik så det ut på drapsstedet etter at dagslyset fortrengte mørket tirsdag morgen.
SCANPIX

Den 31 år gamle asylsøkeren fra Sør-Sudan er siktet for å ha drept tre personer på Valdresekspressen på fylkesvei 53 mandag ettermiddag.

Skulle pågripes av lokalt politi

Politiets utlendingsenhet (PU) bekrefter i en kort pressemelding tirsdag formiddag at mannen skulle pågripes for å gjennomføre retur til Spania.

— Planen var å pågripe mannen tirsdag morgen. Det var lokalt politi som skulle pågripe mannen. At han var på bussen hadde ikke vi noe med å gjøre, opplyser kommunikasjonsrådgiver Tuva Otterlei Blikom i PU til NTB.

«PU kan bekrefte at personen skulle pågripes 5. november for å gjennomføre retur til Spania etter Dublin II-forordningen», heter det i pressemeldingen.

Ikke avhørt

Mannen ble mandag kveld innlagt på Haukeland universitetssjukehus i Bergen med lette kuttskader.

Tirsdag formiddag var han fortsatt innlagt, og i en oppdatert pressemelding opplyser sykehuset at skadene fortsatt regnes som lettere.

— Vi har foreløpig ikke fått avhørt ham. Det er uklart om han er i stand til det, og det vurderes om han skal få psykiatrisk hjelp, sier lensmann Åge Løseth i Sogndal til NTB.

30-åringen skal foreløpig ikke ha fått oppnevnt noen forsvarer. Det er også uklart om han vil bli forsøkt avhørt på sykehuset eller om dette vil bli foretatt etter at han er utskrevet.

Politiinspektør Sidsel Isachsen, som leder vold- og sedelighetsseksjonen i Hordaland politidistrikt, sier til NTB at de gjerne bistår når det skal foretas avhør av siktede som er innlagt på Haukeland.

Normal oppførsel

30-åringen fra Sør-Sudan, som er siktet for trippeltdrap, var bosatt i Øvre Årdal og skal ha oppført seg normalt ved asylmottaket.

— Dette er en beboer som det ikke har vært knyttet noe spesielt til. Han har etter det jeg får opplyst deltatt på alt obligatorisk hos oss, sier regiondirektør Bente Dalsåker i Hero Norge som driver asylmottaket den pågrepne skal ha bodd på.

PÅGREPET: Her er mannen pågrepet.
SCANPIX

— Det har ikke vært registrert noen uregelmessigheter ved ham så langt vi vet, sier Dalsåker.

Årdal mottakssenter er et såkalt «desentralisert» asylmottak. Dalsåker har ingen opplysnionger om hvor lenge mannen har bodd ved senteret, og om han bodde der alene.

Mottaket i Årdal åpnet så nylig som i august i år, og har rundt 150 plasser. Boligene for asylsøkere på mottaket er lokalisert i ordinære boligområder på Årdalstangen og i Øvre Årdal.

- Skal bistå

— Det første vi skal gjøre i dag er å ta oss av våre ansatte som er sterkt preget av den forferdelige hendelsen som har rammet lokalsamfunnet og pårørende. I dag må vi også informere alle beboerne på mottaket om det som har skjedd, sier Dalåker.

— Dette er veldig sjokkerende og en forferdelig tragedie for lokalsamfunnet i Årdal, sier assisterende direktør Tor Brekke i Hero.

Brekke sier at alle asylsøkere som bosettes på mottak gjennomgår helsesjekk når de ankommer til Norge. Deretter er det det kommunale helseappararatet som har ansvar for personer som trenger behandling.

Hero oppretter nå et kriseteam for å håndtere situasjonen.

101 menn

151 asylsøkere fra 12 nasjonaliteter er bosatt ved mottaket, skrev Sogn avis så sent som i september i år.

Blant dem var det 101 menn, 41 kvinner og ni barn. Det er flere fra Sør-Sudan bosatt ved mottaket.

Den antatte gjerningsmannen er fra Sør-Sudan, et område preget av mangeårig krig og konflikt. Han er nå på Haukeland Universitetssykehus i Bergen.

De døde om bord i bussen er en norsk kvinne på 19 år, en mannlig svensk passasjer og en mannlig bussjåfør fra Valdres. Begge mennene var i 50-årene.