Den spesielle historien startet onsdag 1. september i fjor. Mannen i 20-årene arbeidet i Bergen på anlegg og er nå dømt for promillekjøring.

Han bodde i brakke i Bergen vest og skulle kjøre til jobb i Bergen, men havnet i Fjell på Sotra.

Her hadde arbeiderne fest fordi de var ferdig med et oppdrag. Det ble drukket øl og brennevin før turen gikk til sentrum med ytterligere festligheter for mannen.

Morgenpils

Torsdag morgen returnerte han til brakken. På veien hadde han kjøpt 12-18 bokser øl. Han inntok frokosten flytende. I retten forklarte tiltalte at han ikke husket mer av det som skjedde før han ble tatt av politiet senere på dagen.

En kollega av ham forklarte i retten at han ble vekket av tiltalte. De skulle på jobb i Bergen. Kollegaen sa at tiltalte satte seg bak rattet og skulle kjøre mot Bergen sentrum.

Hva som senere skjer er noe uklart, men karene hadde i hvert fall alkohol i bilen. Etter å ha kjørt en stund, bar det utfor veien. Både bil og mannskap slapp fra uhellet uten skader.

Tiltalte ba kollegaen sette seg bak rattet, men han hadde ikke lyst fordi han var beruset og var fratatt sertifikatet etter tidligere å ha kjørt i fylla.

Kjørte trolig feil

Det endte likevel med at han kjørte bilen. Den videre ferden er høyst uklar. De to skulle mot Bergen, men kjørte vitterlig mot Sotra.

— Ut fra det som ble sagt i retten, kan det tyde på at de kjørte feil, sier Elisabeth Bru, aktor i saken.

Da de kom til Sotra, fattet en mann mistanke om at de var beruset. Han ringte politiet som kom og stanset dem ved Sartor senter. Tiltalte satt da på passasjersiden. Begge fremsto som beruset.

Like etter at politiet hadde tatt blåseprøve av tiltalte, tok han en til to slurker av ølboksen. I dommen fra Nordhordland tingrett slås det fast at tiltalte hadde en promille på 2,54 klokken 13.47.

56.000 i bot

Retten tror på kollegaens forklaring om at tiltalte kjørte bilen før de havnet utfor veien.

Mannen mister sertifikatet i tre år, må sone 45 dager fengsel og får en bot på 56.000 kroner. Han er dømt for å ha fyllekjørt og overlatt rattet til kameraten som verken var edru eller hadde lappen. Han er allerede dømt for turen.

Tiltalte innrømmet ikke skyld, ettersom han hadde vært svært beruset fra onsdag til fredag og ikke husket at han hadde kjørt bil.

— Det er en alvorlig sak med høy promille, sier politiadvokat Bruland.