Det som skulle være en hyggelig helgetur til Hanstholm med MS «Norrøna», har blitt til et ufrivillig ukelangt cruise til Færøyene og Island for Bjørn Engevik og familien.

Det hele begynte søndag morgen:

— Klokken halv seks fikk vi fikk beskjed på høyttaleren om at båten skulle legge til kai i Bergen om halvannen time, forteller Engevik på mobiltelefon fra Tórshavn.

Da reisefølget på fire gjorde seg klar til å forlate båten, var MS «Norrøna» alt i ferd med å legge fra kai. Bjørn forsøkte å gi beskjed om at familien fortsatt var om bord, men til liten nytte.

— Båten hadde ikke lagt fra kai en gang. I stedet for å bruke ti minutter på å slippe oss av, sa de at vi måtte bli med videre til Shetland, forteller han.

Ifølge Havnevesenet i Bergen forlot båten Skolten 07.25, 10 minutter etter at passasjerene ble oppdaget.

Hjem fem døgn forsinket

Familien Engevik var langt fra alene om å ikke komme seg av båten i tide.

Sammen med åtte andre ufrivillige blindpassasjerer, så de Skolten forsvinne bak seg. Neste stopp var Shetland, men familien hadde ingen muligheter til å komme seg av båten der:

— Vi skulle jo bare til Danmark, så vi hadde jo ikke med oss pass!

Dermed måtte Bjørn, venninnen Heidi Bjørnstad og Bjørns sønner Christoffer (12) og Joachim (9) fortsette ferden til Færøyene.

Smyril Line, som eier MS «Norrøna», ville imidlertid ikke dekke kostnadene til fly hjem fra Tórshavn. Derfor befinner familien seg fortsatt om bord på båten, med kurs for Island. Først på fredag, fem døgn forsinket, kommer de fire tilbake til Bergen.

— Det er synd, for ungene skulle vært på skolen. Vi har ikke bedt om denne turen, sier Bjørn.

Direktør forstår ingenting

Direktør Jan Walle i Smyril Line kan ikke gi noen forklaring på hvorfor så mange passasjerer ikke kom seg av båten.

— Jeg forstår det ikke selv en gang. Det ble gitt fire meldinger over høyttaleren, den første klokken 05. Klokken kvart over syv fant vi ut at det var tolv passasjerer igjen på båten. Skipet skulle egentlig gått klokken 06. Det var forsinket, så kapteinen vurderte at det ville ta for lang tid å snu båten og slippe ut passasjerene, sier han.

Ifølge Walle er det ikke vanlig at rederier kontrollerer at passasjerene kommer i land i hver havn.

— Men vi kommer nå til å innføre manuell sjekk av lugarene i Bergen for å kontrollere at alle kommer i land i tide, sier han.

Walle påstår at de tolv ufrivillige passasjerene får dekket mat og opphold om bord. Dette tilbakeviser familien Engevik.

— Vi har delt to middagsporsjoner på fire personer for å spare penger, sier de.