Den ene mannen var ikledd full politiuniform da de ble stoppet av væpnet politi en fredagskveld i desember i fjor. Da var de to torpedoene på vei mot oppkjørselen til Fana-mannens private bolig.

I bilen fant politiet en skarpladd pistol med åtte skudd i magasinet. Det ble funnet ytterligere 25 skudd og 200 gram dynamitt.

«Du er en død mann»

De to dagene i forveien skal torpedoene ha kontaktet forretningsmannen i Fana og truet ham og familien på livet.

I en telefonsamtale like før politiet aksjonerte skal torpedoene ha uttalt:

«Vi kommer og tar deg, vi dreper deg, du er en død mann i morgen». Forretningsmannen ble da livredd og kontaktet politiet. De grep inn i siste liten.

Bakgrunnen for torpedooppdraget var at forretningsmannen skal ha unnlatt å betale et større pengebeløp til et transportfirma i Oslo.

I løpet av dagene torpedoene var i hælene på mannen, skal beløpet ha forrentet seg i ekspressfart.

Politiet har opplysninger om at forretningsmannen ikke var den eneste torpedoene skulle krev inn penger fra. Et reisebyrå i Oslo var også ute etter å få utbetalt penger fra en bergenser de hevder har svindlet dem for flere hundre tusen kroner.

Tveita-gjengen

De to mennene fra Østlandet er bare tiltalt for trusler og utpressing av Fana-mannen (49). Ifølge politiet skal mennene tilhøre den mye omtalte Tveita-gjengen i Oslo.

— Så grove saker er ikke hverdagskost, og den er blitt håndtert der etter. Dette er en type kriminell handling vi ønsker å få slått ned på, selv om den fornærmede ikke har fulgt avtalte betalingsfrister, sier lensmann Norvald Visnes i Fana.

Lensmannen har tidligere uttrykt bekymring for at stadig flere er villige til å bruke alternative innkrevningsmetoder.

— Vi hadde flere slike saker i samme periode som da denne dukket opp. Det er betenkelig at folk vil bruke kriminelle, og gjøre seg selv til kriminelle, for å få drevet inn penger, sier Visnes.

Forklaringsproblem

Saken mot de to storvokste karene fra Østlandet kommer trolig opp for retten først utpå våren.

— Min klient var ikke klar over hva som skulle skje i Bergen, og visste ikke at det ble oppbevart våpen eller dynamitt i bilen. Derfor erkjenner han ikke straffskyld, sier 36-åringens forsvarer, advokat Sigmund Øien til BT.

Han innrømmer at klienten har et forklaringsbehov i forhold til at han ble med til Fana, mens kompanjongen var ikledd full politiuniform.

— Jeg kjøpte en kiste på et loppemarked. Oppi den lå politiuniformen. Jeg brukte den bare for moroskyld, skal denne mannen ha forklart politiet.

Han har videre et forklaringsproblem med hensyn til hvorfor han hadde med dynamitt.

— Jeg ville teste den oppe på fjellet. Se hvordan det virket, er hans lite tillitvekkende svar.

BT var i går i kontakt med mannen som skal ha blitt truet. Han ønsket overhodet ikke å bidra med opplysninger, og hevdet at han ikke kjente til at det fantes noen sak.