Ingen skoler på Stord er tilknyttet vaktsentral når innbruddsalarmen går. Et kommunalt sparetiltak koster nå skolene dyrt.

— Det er en kjempeutfordring. Det må jeg ærlig innrømme, sier rektor John Karsten Raunholm ved Stord ungdomsskule.

Han liker dårlig å stå frem og si at det er fritt frem for tyver. Men sannheten er at skolene har et fungerende alarmanlegg som ikke er koblet opp mot vaktsentral eller kommunal vakt.

Jeg har ikke samvittighet til å la en skole til 60 millioner kroner stå usikret Lars Bakka, rektor

Kommunen sparer 500.000 kroner i året på alarmkuttet. Siden i vår er det imidlertid gjort skadeverk og innbrudd på skoler som beløper seg til 170.000 kroner, viser en ringerunde Bergens Tidende har tatt til rektorer på øyen.

 • Det koster å være fattig, konstaterer rektor Raunholm.

Vantro politikere Politikere fra både opposisjon og posisjon i Stord er ikke kjent med sitt eget vedtak.

— Har vi ikke alarm på skolene? Oj!

Slik reagerer Thor Gunnar Bjelland, gruppeleder for opposisjonspartiet Frp, når BT tar kontakt om den manglende alarmberedskapen Varaordfører Leif Steinar Alfsvåg (KrF) er like forundret.

— Dette høres ikke bra ut. Vi sparer oss til fant og til nye problemer, sier varaordføreren.

 • Men det er jo gjort et enstemmig vedtak i kommunestyret om å kutte i budsjettet til driften av kommunale bygg. Har dere ikke vært med på å vedta det, da?
 • Vi la frem et alternativt budsjett. Dette får stå på koalisjonens dårlige samvittighet kontrer, Frp-Bjelland.
 • Det er nok en kjensgjerning at vi har overlatt til administrasjonen å finne måter å spare penger på, sier varaordføreren.

Han vil ta saken opp med partiene i koalisjonen (H, V, Sp, KrF og Demokratane).

 • Vi må se på det straks. Dette handler om å sikre verdier, sier Alfsvåg.

Også Aud Berit Alsaker Haynes (Ap) var ukjent med sparetiltaket.

 • Det har gått meg hus forbi, men jeg synes det høres dramatisk ut. Dette må vi få ordnet, sier Haynes. BT fikk ikke kontakt med ordfører Liv Kari Eskeland (H) i går.

Rektor i beredskap

Rektor Raunholm viser hvor tyvene i vår knuste en rute og tok seg inn på musikkrommet på ungdomsskolen. Tyveri av musikkutstyr og skadeverk beløp seg til hele 50.000 kroner.

Rektorer som BT har snakket med fortviler, men få vil snakke åpent om at deres skole står usikret.

 • Jeg vil helst ikke kommentere det utad, sier rektor Liv Skjønberg ved Hystad skule. I helgen hadde de ubudne gjester som stjal medieutstyr og gjorde hærverk for 20.000 kroner.

Heller ikke Sigrid Røssland ved Tjødnalio skule vil snakke om alarmer, men bekrefter at det ble stjålet utstyr og knust ruter for 100.000 kroner i mai måned.

Ved Sagvåg skule har rektor Lars Bakka selv tatt ansvar. Går alarmen på skolen, kimer det i mobilen hans. På fritiden.

 • Jeg har ikke samvittighet til å la en skole til 60 millioner kroner stå usikret. Dette er ren dugnad og langt mer enn hva som kan forventes av en rektor, sier Bakka.

- Hard prioritering

Han bekrefter at hele rektorkollegiet ønsker den kommunale byggvakten tilbake, men den ble fjernet av kommunestyret under budsjettbehandlingen for 2009.

Det bekrefter Olav Eide, daglig leder i Stord kommunale Eigedom KF. Han redegjorde for konsekvensene av sparetiltaket, men budsjettkuttet ble likevel enstemmig vedtatt av kommunestyret i november 2008.

 • Hva synes du om at politikerne ikke prioriterer sikring av kommunale bygg?
 • Jeg vil ikke kommentere det, men det skyldes nok en hard prioritering av de midler kommunen rår over, sier Eide.
 • Koster ikke innbruddene snart mer enn dere sparer?
 • Vi hadde innbrudd og hærverk før alarmene ble avslått. Dette går i perioder, sier han.

- Avskrekkende effekt

Politiet på Stord er klar over alarmsituasjonen.

— Det bekymrer meg dersom slikt blir allment kjent, sier fungerende lensmann på Stord, Roald Raunholm.

 • Hvor godt fungerer egentlig alarmer?
 • Vår erfaring tilsier at alarmer har en avskrekkende effekt på innbruddstyver. De går gjerne videre til neste bygg dersom de ser at eiendommer er sikret, sier lensmannen.

På Stord ungdomsskule varmer solen slik den ofte gjør når det nærmer seg skolestart, men i skolebygningen er det påfallende tomt.

— I sommer ba jeg alle ansatte ta med seg verdisaker og bærbare datamaskiner hjem. Dessuten kjøper vi kun mobilt utstyr som kan plasseres slik at det ikke blir så fristende, sier Raunholm.

Hva mener du om kommunens beslutning? Si din mening!